Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 12:22
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών «εις βάρος» των ασφαλών καταφυγίων

Αγορές: Ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών «εις βάρος» των ασφαλών καταφυγίων

Σε ανοδικό ράλι έχουν επιδοθεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Τετάρτη, καθώς επικρατεί μια γενικευμένη μεταστροφή προς τις μετοχές, μετά το τετραήμερο sell-off που προηγήθηκε.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές δείχνουν σαφή διάθεση για ανάληψη ρίσκου, έναντι των ασφαλών καταφυγίων. Με αυτή την τάση να επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται και σήμερα ανοδικά, την ίδια ώρα που η τιμή του χρυσού υποχωρεί. 

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο έχουν ξεπεράσει το +4,60%, με αυτό του Λονδίνου να κινείται πιο ήπια σημειώνοντας άνοδο 2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται κατά 3,17%, με τους κυκλικούς κλάδους, όπως των τραπεζών, της αυτοκινητοβιομηχανίας, τον τεχνολογικό και των ταξιδίων και αναψυχής να έχουν υπερπηδήσει το +5%. 

Παράλληλα, οι μετοχές των εταιρειών που προμηθεύουν την Apple, όπως οι ASML, AMS, και Infineon, επιδίδονται επίσης σε υψηλές πτήσεις, μετά την παρουσίαση του νέου φθηνού iPhone, το οποίο θα συνδέεται στα δίκτυα 5G. 

Η μετοχή της Deutsche Post, πραγματοποιεί άλμα της τάξεως του 5%, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της για το 2021, με τα λειτουργικά της κέρδη να εκτοξεύονται κατά 61%. 

Από την άλλη και σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα των χωρών του πυρήνα, να κινούνται ανοδικά. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund έχει αναρριχηθεί στο 0,15%, από το 0,11% που έκλεισε χθες, με αυτή του αντίστοιχου γαλλικού τίτλου να βρίσκεται μια ανάσα από το 0,60%. 

Αντιθέτως οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως και χθες ακολουθούν αντίθετη πορεία, κινούμενες καθοδικά κατά μία με δύο μονάδες βάσεως.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι τιμές του χρυσού και του άργυρου, με την πρώτη να διαγράφει 1,43% να παραμένει ωστόσο άνω των 2.000 δολαρίων η ουγκιά (2.014,15 δολάρια) και τη δεύτερη να αποδυναμώνεται κατά 1,26%, στα 26,55 δολάρια η ουγκιά. 

Σε πτώση είναι και οι τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να χάνει 1,60% στα 125,93 δολάρια το βαρέλι και το αργό 1,67% στα 121,64 δολάρια το βαρέλι. 

Στα νομίσματα, το ευρώ σήμερα ενισχύεται έναντι του ευρώ κατά 0,77%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0983, ενώ ο δείκτης που μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί κατά 0,46%, στο 98,61.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Apple: Ανακοίνωσε νέα έκδοση του φθηνότερου iPhone SE

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News