Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 11:42
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Απωλειών συνέχεια – Χάθηκαν και οι 800 μονάδες

Χρηματιστήριο: Απωλειών συνέχεια – Χάθηκαν και οι 800 μονάδες

Όπως ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα εισήλθε στη νέα το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφοντας απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει υπό των 800 μονάδων.

Οι απώλειες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής έχουν ξεπεράσει το 3,20% με τον ΓΔ να φθάνει στις 795,36 μονάδες, διαγράφοντας 25 μονάδες. 

Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς έχει ξεπαράσει τα 42 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να φθάνει τα 22 εκατ. τεμάχια. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο επεκτείνει την καθοδική του πορεία μην συντασσόμενο με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σήμερα Τρίτη κινούνται με άνοδο. 

Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη για την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς χθες ήταν κλειστή εξαιτίας της αργίας για την Καθαρά Δευτέρα.

Στην επιστροφή στην ενεργό δράση, οι επενδυτές και σήμερα εμφανίζονται προβληματισμένοι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την εισβολή της Ρωσίας.

Οι ελληνικές εισηγμένες ως επί τω πλείστον μπορεί να μην έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία, η οποία μέρα με την ημέρα απομονώνεται οικονομικά όλο και περισσότερο, καθώς η Δύση συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις, ωστόσο το ενεργειακό κόστος και η εκτίναξη του πληθωρισμού και των τιμών των πρώτων υλών, σκιάζουν τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

Στα του ταμπλό, οι τράπεζες των μετοχών δέχονται και σήμερα πιέσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να παραμένει σε χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2021, ενώ είναι αυτές στις οποίες συγκεντρώνεται η περισσότερη επενδυτική δραστηριότητα. 

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -5,83% 0,9700 ευρώ   
  • Eurobank -4.19% 0,8056 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -3,84% 2,6060 ευρώ   
  • Πειραιώς -4,57% 1,2110 ευρώ   

Σε ασφυκτικό κλοιό παραμένει η μετοχή της Coca Cola πραγματοποιώντας βουτιά της τάξεως του 5,31%, ενώ απώλειες περί του 4,60% παρουσιάζει η μετοχή της Aegean.

Πιέσεις από το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δέχονται και οι μετοχές των κατασκευαστικών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ενώ ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ έχουν καταφέρει να διαφύγουν από το γενικευμένο κύμα ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κατά 0,72% και 0,89% αντίστοιχα.

Μοναδική εξαίρεση από τον FTSE 25, αποτελεί η μετοχής της Jumbo, η οποία καταγράφει κέρδη πέρι του 2,10%. 

Επί της ουσίας, το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί τα ευρωπαϊκά με μια ημέρα καθυστέρηση, καθώς χθες σημείωσαν απώλειες, σε μια ημέρα όμως που η ελληνική αγορά ήταν κλειστή.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, έρχεται από μια εβδομάδα που ήταν ιδιαίτερα επιζήμια, καθώς οι απώλειες έφθασαν πολύ κοντά στο 12%, διολίσθησε σε χαμηλό 12 μηνών, επίπεδο στο οποίο παραμένει και σήμερα.

Η εβδομάδα αυτή ήταν αρκετή για να παραδώσει το ελληνικό χρηματιστήριο τα κέρδη του για το 2022 και πλέον βρίσκεται περί του 8% χαμηλότερα σε σχέση με την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Coca – Cola HBC: Πώς έχασε 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε 30 ημέρες

Sarantis: Γιατί η μετοχή ανεβαίνει παρά την έκθεση σε Ρωσία – Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News