Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 10:03
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Με άνοδο έως 32% αντιδρά στις ρωσικές απειλές

Φυσικό αέριο: Με άνοδο έως 32% αντιδρά στις ρωσικές απειλές

Άλμα έως και 32% σημείωσαν σήμερα τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ευρώπη,  καθώς η Ρωσία απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, ως απάντηση στις συζητήσεις περί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

«Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι. 

Ο Νόβακ επικαλέστηκε την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, λέγοντας «έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε την αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στο αέριο που περνά από τον αγωγό Nord Stream 1». 

Θα ήταν αδύνατο να υποκατασταθεί γρήγορα το ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά, είπε, εξηγώντας ότι «θα πάει χρόνια και θα είναι πολύ πιο ακριβό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Τελικά, εκείνοι θα πληγούν περισσότερο από αυτό», είπε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και κατά 79% τη Δευτέρα, στην πιο χαοτική συνεδρίαση που έχουν δει ποτέ οι εμπλεκόμενοι στην αγορά. 

Αυτή την ώρα, το φυσικό αέριο στο Άμστερνταμ, που αποτελεί το επίπεδο αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύεται κατά 18% στα 270 ευρώ ανά MWh. 

Ο Nord Stream, που είναι η σημαντικότερη διαδρομή για την προμήθεια της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, μετέφερε 59 δισ. κυβικά μέτρα αερίου πέρυσι, περίπου το 40% των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρώπη. 

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει την απάντηση της Γηραιάς Ηπείρου στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Το Βερολίνο ακύρωσε το ύψους 11 δισ. δολαρίων project του αγωγού Nord Stream 2, ενώ οι Βρυξέλλες προωθούν ένα σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε.  από το ρωσικό φυσικό αέριο σχεδόν κατά 80% φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Με ενεργειακό πόλεμο απειλεί η Μόσχα την Ευρώπη: Τέλος ο Nord Stream 1, πετρέλαιο 300 δολαρίων

Κομισιόν: Σχέδια για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως και 80% – Επιταχύνεται το Green Deal

Γερμανία: Όχι στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Τι σημαίνει ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: 7 αναλυτές απαντούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News