Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 22:13
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορά συναλλάγματος: «Αιμορραγεί» το ευρώ – Κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου

Αγορά συναλλάγματος: «Αιμορραγεί» το ευρώ – Κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε σήμερα το ευρώ έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων του πλανήτη με το δολάριο να επιδίδεται σε ράλι, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο από την κλιμακούμενη πλέον σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας, ειδικά για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης. 

Το ευρώ διολίσθησε κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 1,10 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε διάρκεια περίπου δύο ετών, καταγράφοντας πτώση 1,4% που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια από το Μάρτιο του 2020. Επίσης, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα κατακρημνίστηκε και σε και χαμηλό επτά ετών έναντι του ελβετικού φράγκου με την ισοτιμία στο 1,0020 που σημαίνει πτώση 1,3%. 

Σε ακόμη ένα πλήγμα για το ευρώ, βούλιαξε και έναντι της στερλίνας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016, με στρατηγικούς αναλυτές να ανησυχούν ότι η άνοδος των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου θα πλήξουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. 

Οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια του δολαρίου και σε άλλα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Ο δείκτης δολαρίου επιδόθηκε σε ράλι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι η οικονομία είναι ισχυρή και μπορεί να αντέξει την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Ο δείκτης ενισχύθηκε 1% ξεπερνώντας τις 98 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020, παρότι το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του γιέν. 

«Το story στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι η φυγή των επενδυτών στην ασφάλεια και αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει αυτή τη στιγμή το ευρώ καθώς οι οικονομολόγοι θα προχωρήσουν σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών τους», σημειώνει ο Άμο Σαχότα, διευθυντής της Klarity FX. 

Στήριγμα στο δολάριο εξακολουθούν να προσφέρουν και οι προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση της 15ης – 16ης Μαρτίου για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. 

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας παρενέβη στην αγορά για να σταματήσει την ελεύθερη πτώση της τσεχικής κορώνας, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας για να στηρίξει το ζλότι που διολίσθησε σε χαμηλό 13 ετών έναντι του ευρώ. Επίσης, η Ουγγαρία προέβη στην πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από το 2008, καθώς το φιορίνι βούλιαξε σε ιστορικό χαμηλό.
    
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικό ρούβλι: Σημείωσε βουτιά 20% στην εβδομάδα έναντι δολαρίου και ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News