Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 18:32
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Διψήφιο ράλι για αργό, Brent – Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από το 2020

Στα 114 η τιμή του Brent

Πετρέλαιο: Διψήφιο ράλι για αργό, Brent – Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από το 2020

Διψήφιο ράλι εμφανίζουν μέσα στην εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη σκιά της εν εξελίξει πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί τον «μαύρο χρυσό» στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας. 

Σήμερα, η τιμή του Brent αυξάνεται κατά 4,5% και σκαρφαλώνει στα 114 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημειώνει άνοδο κατά 4% και διαμορφώνεται στα 112 δολάρια ανά βαρέλι. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εβδομαδιαία κέρδη να ξεπερνούν το 14% και το 18%, αντίστοιχα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα του 2020. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, η τιμή του Brent έφθασε ακόμη και στα 120 δολάρια ανά βαρέλι.  

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στις ανησυχίες για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων παγκοσμίως. 

Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία εξάγει περίπου 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.   

«Η κλιμάκωση του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία όχι μόνο έχει προκαλέσει γεωπολιτικά ρίσκα, αλλά συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων» τονίζει ο Christopher Louney, αναλυτής της RBC Capital. 

Μέσα στην εβδομάδα συνεδρίασε και η σύνοδος των πετρελαϊκών χωρών OPEC+, η οποία αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή μόλις κατά 400.000 βαρέλια για τον Απρίλιο. 

Ένα μέγεθος, το οποίο προκάλεσε απογοήτευση στους επενδυτές και τους traders, οι οποίοι διστάζουν να αναλάβουν τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου, υπό τον φόβο του πολέμου και των κυρώσεων. 

«Δεν θεωρούμε την αύξηση ως ικανοποιητική ανακούφιση» τονίζει η Goldman Sachs, η οποία θεωρεί ότι ο μοναδικός τρόπος για να επέλθει εξισορρόπηση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης είναι η κατάρρευση της δεύτερης.  

Από τις αρχές του 2022, τόσο η τιμή του αργού όσο και η τιμή του Brent έχουν αυξηθεί κατά 40%, εν μέσω της αυξημένης ζήτησης από νοικοκυριά και βιομηχανίες, αλλά και της στάσιμης παραγωγής.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Η Ρωσία κινδυνεύει με μια κρίση όμοια της χρεοκοπίας του 1998 

Ρωσία: Για πέμπτη ημέρα κλειστό το Χρηματιστήριο της Μόσχας 

Naftogaz: Οι κυρώσεις πρέπει να εστιάσουν στο ισχυρότερο όπλο της Ρωσίας 

«Τοξικό» το ρωσικό πετρέλαιο – Αναζητούνται… τάνκερ για τη μεταφορά του 

Πώς οι ευρωπαϊκές κυρώσεις χτυπούν το πετρέλαιο της Ρωσίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News