Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 16:14
ΑΓΟΡΕΣ

Εκροές – ρεκόρ από τις ευρωπαϊκές μετοχές στη σκιά του πολέμου

Έφθασαν τα 6,7 δισ. δολάρια

Εκροές – ρεκόρ από τις ευρωπαϊκές μετοχές στη σκιά του πολέμου

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές όλων των εποχών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω της κλιμάκωσης της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. 

Οι συνολικές εκροές, σύμφωνα με τη Bank of America, ανήλθαν σε 6,7 δισ. δολάρια για την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές εκροές οδήγησαν και τις παγκόσμιες αγορές σε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης των 5 δισ. δολαρίων, οι πρώτες μετά από 10 συνεχόμενες εβδομάδες εισροών. 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία υποδηλώνει ένα μεγαλύτερο πληθωριστικό σοκ, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύονται και οι επενδυτές θα πρέπει να ενισχύσουν την άμυνά τους» εξηγεί ο αναλυτής της τράπεζας, Michael Hartnett. 

Οι εκροές – ρεκόρ στη Γηραιά Ήπειρο επήλθαν εν μέσω των ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού.  

relates to Europe Stocks See Biggest Ever Weekly Outflow as War Intensifies

Το πρόβλημα δε, ήταν μεγαλύτερο σε αγορές με υψηλή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο -13% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου. Οι τράπεζες, μάλιστα, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα», χάνοντας περισσότερο από 20% σε σχέση με το υψηλό της 10ης Φεβρουαρίου. 

Οι επενδυτές, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εγκαταλείπουν τις μετοχές και στρέφονται στον χρυσό, ο οποίος εμφανίζει εισροές 1,9 δισ. δολαρίων. Άλλωστε, το πολύτιμο μέταλλο συνιστά παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Sell off σε τράπεζες και blue chips – Προς απώλειες 2 δισ. η αγορά

Refinitiv: «Μάτωσαν» τα equity funds από την εισβολή στην Ουκρανία

Αγορές: Ο τρόμος των πυρηνικών προκαλεί νέους κλυδωνισμούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News