Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 13:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ιαπωνία: Σχέδια για αποτελεσματικό αποκλεισμό της Ρωσίας από τα κρυπτονομίσματα

Ιαπωνία: Σχέδια για αποτελεσματικό αποκλεισμό της Ρωσίας από τα κρυπτονομίσματα

Συζητήσεις διεξάγουν η ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Ιαπωνίας και ο φορέας για τα κρυπτονομίσματα της χώρας, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα αποτελεσματικό πλάνο εφαρμογής κυρώσεων στη Ρωσία και θα αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία στην αγορά κρυπτογράφησης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο Ιάπωνα αξιωματούχο ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και η Japan Virtual and Crypto Assets Exchange Association, εξετάζουν τρόπους οι οποίοι θα μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά τη μεταφορά των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων από άτομα και οντότητες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, επί του παρόντος οι συζητήσεις δεν περιλαμβάνουν καμία πρόταση για διακοπή της πρόσβασης σε όλους τους Ρώσους χρήστες. 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, ότι μια βασική ανησυχία για τη ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας είναι πώς θα διασφαλίσει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν θα καταστούν ένα βολικό όχημα που θα παρακάμπτει τους περιορισμούς της χρηματοδότησης με τους παραδοσιακούς τρόπους.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα περιουσιακά στοιχεία στην αγορά της κρυπτογράφησης όπως και τα SPFS, προκειμένου να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίσι Σουζούκι στο κοινοβούλιο σήμερα Παρασκευή, αναφερόμενος στο ρωσικό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων.

Η Ιαπωνία, μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της G7, έχει επιβάλει κυρώσεις κατά Ρώσων υπηκόων. Οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ορισμένων άλλων αξιωματούχων.

Με τη σειρά του το ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης, Nikkei, ανέφερε σήμερα ότι η JVCEA έχει αρχίσει να εξετάζει μέτρα, μεταξύ άλλων και την αναστολή των συναλλαγών με τη Ρωσία. 

Σε αντίθεση με τα νομίσματα fiat, τα οποία πρέπει να διακινούνται μέσω τρίτων ιδρυμάτων που έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθούν, να τα «παγώνουν» ή να τα μπλοκάρουν, τα κρυπτονομίσματα μπορούν ενδεχομένως να σταλούν από ένα άτομο απευθείας σε κάποιο άλλο ανεξάρτητα από τυχόν κυβερνητικές κυρώσεις ή άλλους περιορισμούς. 

Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν ανταλλακτήρια αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, τα οποία δεν επαληθεύουν την ταυτότητα των πελατών στη διεξαγωγή των συναλλαγών, ακόμη και αν προέρχονται από χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Οι κινήσεις αυτές της Ιαπωνίας, έρχονται κι ενώ σήμερα οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων Coinbase και Binance, επανέλαβαν την απόφασή τους να μην απαγορεύσουν προληπτικά στους Ρώσους πολίτες να συναλλάσσονται στις πλατφόρμες τους, μια απόφαση που σύμφωνα με ειδικούς υποδαυλίζει τις προσπάθειες οικονομικής απομόνωσης της Μόσχας της Δύσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: «Σανίδα σωτηρίας» από τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων (;)

NFT με την ουκρανική σημαία έπιασε 6,7 εκατ. δολάρια

Στο στόχαστρο της Κομισιόν το ξέπλυμα χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων – Ετοιμάζει νέα ελεγκτική αρχή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News