Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 08:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσία: Για πέμπτη ημέρα κλειστό το Χρηματιστήριο της Μόσχας

Στα 100 δισ. δολάρια οι απώλειες των ευρωπαϊκών εταιρειών με έκθεση στη Ρωσία

Ρωσία: Για πέμπτη ημέρα κλειστό το Χρηματιστήριο της Μόσχας

Κλειστό θα παραμείνει και σήμερα Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Μόσχας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει τις εκροές κεφαλαίων από τις ρωσικές αγορές.

Το ρωσικό χρηματιστήριο έτσι μένει κλειστό για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που συνιστά το μεγαλύτερο διάστημα στο οποίο δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Για τις ρωσικές μετοχές, έχει ανοίξει ένας κύκλος που μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο. Οι ρωσικές μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχουν απωλέσει περισσότερο από το 90% της αξίας τους, ενώ η μία μετά την άλλη οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους διεθνείς δείκτες με μετοχές από όλο τον κόσμο, ανακοινώνουν την αναστολή διαπραγμάτευσής τους.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανέστειλε την Πέμπτη τη διαπραγμάτευση δεκάδων ρωσικών τίτλων, επικαλούμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνθήκες της αγοράς. Οι MSCI και FTSE Russell δήλωσαν ότι θα διαγράψουν τις ρωσικές μετοχές από τους δείκτες τους. 

Οι συνέπειες είναι καταστροφικές και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg, από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης έχουν δει συνολικά τις απώλειές σε όρους κεφαλαιοποίησης να ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν καταστήσει τα περιουσιακά στοιχεία από τη Ρωσία μη ελκυστικά για τους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τις ρωσικές μετοχές με 10 δισ. δολάρια, από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.

Η βύθιση αυτή των μετοχών των ρωσικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό αποτελεί ένα δείγμα του πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ρώσοι επενδυτές όταν ξαναρχίσουν οι συναλλαγές στη Μόσχα. 

Αν και είναι σπάνια περίπτωση, οι χώρες έχουν αναστείλει τις συναλλαγές μετοχών εξαιτίας κρίσεων. 

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και άλλα χρηματιστήρια έκλεισαν το 2001 μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Wall Street επανήλθε μετά το κλείσιμο για τέσσερις ημέρες, με τον S&P 500 να υποχωρεί περίπου 5%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Πώς οι ευρωπαϊκές κυρώσεις χτυπούν το πετρέλαιο της Ρωσίας

Ρωσία: Σφίγγει ο «οικονομικός στραγγαλισμός» – Εκτός MSCI, FTSE Russell οι ρωσικές μετοχές 

Η Μόσχα «ρίχνει» 10 δισ. δολάρια για τη στήριξη των ρωσικών μετοχών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News