Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 10:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσία: Σφίγγει ο «οικονομικός στραγγαλισμός» – Εκτός MSCI, FTSE Russell οι ρωσικές μετοχές 

Ρωσία: Σφίγγει ο «οικονομικός στραγγαλισμός» – Εκτός MSCI, FTSE Russell οι ρωσικές μετοχές 

Η «οικονομική απομόνωση» της Ρωσίας συνεχίζεται ανελλιπώς όσο βρίσκεται εν εξελίξει η εισβολη της στην Ουκρανία, καθώς η Δύση μπορεί να μην εμπλέκεται με στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο μέρα με τη μέρα σφίγγει περαιτέρω τον κλοιό των οικονομικών κυρώσεων.

Τα τελευταία μέτρα στο πλαίσιο αυτό που ανακοινώθηκαν, είναι ο αποκλεισμός των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες των Morgan Stanley Capital International (MSCI) και FTSE Russell (θυγατρική του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου), δύο εταιρειών στους δείκτες των οποίων διαπραγματεύονται μετοχές ισχυρών εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Με ανακοίνωσή της η FTSE Russell, δήλωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου, δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.  Από την πλευρά της, η MSCI, έκανε γνωστό ότι από την ερχόμενη Τετάρτη στις 9 Μαρτίου, οι ρωσικές μετοχές δεν θα διαπραγματεύονται στους δείκτες της που καταγράφουν τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές.

Να σημειωθεί ότι και η διαχειρίστρια εταιρεία των δεικτών STOXX, έχει ανακοινώσει την ίδια απόφαση, με τη διαφορά ότι ο αποκλεισμός των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες της θα τεθεί σε ισχύ από τις 18 Μαρτίου. Επί του παρόντος, συνολικά στους δείκτες STOXX διαπραγματεύονται περισσότερες από 60 μετοχές ρωσικών εταιρειών. 

Ρωσία: Σφίγγει ο «οικονομικός στραγγαλισμός» – Εκτός MSCI, FTSE Russell οι ρωσικές μετοχές -1

Οι ανακοινώσεις αυτές, έρχονται ως συνέχεια των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκλείοντας κάποιες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, της Τράπεζας της Ρωσίας. 

Η Ουάσιγκτον προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, επιβάλλοντας κυρώσεις στον κλάδο διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας, με τις αγορές να αναμένουν ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν και οι ανακοινώσεις για κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε, τροφοδοτεί και σήμερα το ράλι των τιμών τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου. 

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κρατάει το Χρηματιστήριο της Μόσχας κλειστό από την περασμένη Δευτέρα, θέλοντας έτσι να προστατεύσει τις μετοχές από τις εκροές και τις ρευστοποιήσεις, οι μετοχές που διαπραγματεύονται στους διεθνείς δείκτες έχουν «ματώσει». Μπορεί η Μόσχα να έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει περί τα 10 δισ. δολάρια από το κρατικό ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να προστατέψει τις ρωσικές μετοχές που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά στις διεθνείς αγορές, ωστόσο έτσι όπως εξελίσσονται οι απώλεις το ποσό αυτό μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό. 

Αυτές οι εκροές από τις ρωσικές μετοχές, αποτελούν άλλον έναν παράγοντα για τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους διεθνείς δείκτες να προχωρούν στον αποκλεισμό των ρωσικών μετοχών, καθώς η ευρείας κλίμακας απώλειές τους θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τους δείκτες τους, αν και η στάθμιση των ρωσικών μετοχών σε αυτούς δεν είναι πολύ μεγάλη. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η στάθμιση των ρωσικών μετοχών ανέρχεται στο 1,5 στον Δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές kai sto 1,3% στον αντίστοιχο δείκτης FTSE.

Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι ο αποκλεισμός των ρωσικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές, ένα ενδεχόμενο το οποίο επίσης θα επιφέρει μεγάλη πίεση στη ρωσική οικονομία

Ήδη η International Exchange έχει ανακοινώσει ότι προχωράει σε αποκλεισμό των ομολόγων από εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις, ενώ το ενδεχόμενο της διαγραφής των ρωσικών ομολόγων από τους δείκτες της που έχουν εκδοθεί στις Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία εξετάζει η JP Morgan. Το ποσοστό στάθμισης των ρωσικών τίτλων χρέους στους δείκτης της αμερικανικής τράπεζας ανέρχεται στο 2,22% ενώ στον δείκτη Bloomberg για τις αναδυόμενες αγορές για ομόλογα με τα εθνικά νομίσματα στο 1,86%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Υποβάθμιση σε junk από Moody’s και Fitch

Η ερώτηση του μισού τρισ. δολαρίων: Θα χρεοκοπήσει η Ρωσία;

Ρωσία: Στα 140 δισ. δολάρια ανέρχονται οι επενδύσεις σε κινεζικά ομόλογα

Το πολεμικό «μαξιλάρι» της Ρωσίας που μεγάλωνε επί δύο δεκαετίες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News