Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 08:24
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Σε υψηλό έντεκα ετών το αργό και οκταετίας το μπρεντ 

Πετρέλαιο: Σε υψηλό έντεκα ετών το αργό και οκταετίας το μπρεντ 

Την ώρα που οι κυρώσεις στη Ρωσία φέρνουν αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ υποχωρούν σε χαμηλά πολλών ετών. 

Υπό αυτό το πλαίσιο οι τιμές του πετρελαίου και σήμερα Πέμπτη κινούνται με «σπασμένα» τα φρένα, με αυτή του αργού να έχει εκτιναχθεί σε υψηλό έντεκα ετών και του μπρεντ σε υψηλό οκταετίας. 

Περί τις 08:20 ώρα Ελλάδος, η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 3,30% ήτοι 3,69 δολάρια, στα 114,30 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σκαρφαλώσει έως τα 114,70 δολάρια ένα υψηλό έντεκα ετών, την ίδια ώρα που η τιμή του μπρεντ κατέγραφε παρόμοιο ποσοστό θετικής μεταβολής ή 3,81 δολάρια, στα 116,74 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κάνει πέρασμα από τα 118,22 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013. 

Η ανοδική αυτή τάση στην αγορά πετρελαίου συνεχίζεται μετά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων των ΗΠΑ στον κλάδο διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας, μια κίνηση που πυροδότησε ανησυχίες ότι επόμενος στόχος θα είναι οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. 

Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον αποφεύγει να στοχοποιήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σταθμίζει τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και στις τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ.

Μπορεί να μην το δηλώνουν επίσημα, ωστόσο τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποφεύγουν οτιδήποτε με τη Ρωσία γραμμένο», επισημαίνει ο αναλυτής της OANDA, Τζέφρι Χάλεϊ. «Θεωρώ ότι όσο η Δύση κρατάει διατηρεί την αυστηρή στάση της, το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να ανεβαίνει».

Η ANZ αναθεώρησε ανοδικά τον βραχυπρόθεσμο στόχο της για το πετρέλαιο στα 125 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις στον εφοδιασμό ενδέχεται να επιδεινωθούν περαιτέρω. 

Η Ρωσία είναι η Νο. 3 χώρα παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του ορυκτού καυσίμου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και δυιλισμένων προϊόντων ανήλθαν στα 7,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ εξακολουθούν να μειώνονται. Οι δεξαμενές στο βασικό κόμβο αργού στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, ενώ τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ διολίσθησαν σε χαμηλό σχεδόν 20 ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News