Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Ανοδικό γύρισμα στις μετοχές με το βλέμμα στην Ουκρανία – «Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων

Αγορές: Ανοδικό γύρισμα στις μετοχές με το βλέμμα στην Ουκρανία – «Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων

Σε άνοδο γύρισαν σήμερα τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed Tζερόμ Πάουελ καθησύχασε τους επενδυτές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, με επιτοκιακές αυξήσεις, παρά την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η γεωπολιτική κρίση. 

Οι δηλώσεις του πυροδότησαν ράλι στη Wall Street στην αρχή της συνεδρίασης, με τον κλάδο χρηματοοικονομικών, βιομηχανίας και εμπορευμάτων να καθοδηγεί τα κέρδη του δείκτη S&P 500. Ο δείκτης Russell 2000 για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει ράλι 2%. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές γύρισαν σε άνοδο παρά την αρχική τους πτώση, καθώς το νέο άλμα των τιμών εμπορευμάτων προσέφερε στήριγμα στις μετοχές του κλάδου ενέργειας και εξόρυξης μετάλλων, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω περιορισμούς στην προσφορά. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% με τον επιμέρους δείκτη πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύεται 4,1% καθώς η τιμή brent ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Ο κλάδος μεταλλευτικών δραστηριοτήτων ενισχύθηκε 2,3%, καθώς οι τιμές χαλκού και αλουμινίου συνέχισαν στην κούρσα ανόδου. Ειδικά η τιμή αλουμινίου, των ολλανδικών συμβολαίων φυσικού αερίου και οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα κατέρριψαν σήμερα νέα ιστορικά υψηλά, καθώς οι κυρώσεις έχουν διακόψει τις ρωσικές εξαγωγές εμπορευμάτων, προκαλώντας χάος στις αγορές.

«Οι αγορές μετοχών υπέστησαν καίριο πλήγμα στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων και αυτό έφερε αγοραστικές ευκαιρίες στους επενδυτές, όμως η άνοδος στερείται δυναμικής», σημειώνει ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής της Equiti Capital. 
 
Nα σημειωθεί ότι ο STOXX 600 κατέγραψε πτώση άνω του 2% την Τρίτη και από τις αρχές του έτους έως σήμερα υποχωρεί 8%, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία οι Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε άνοδο γύρισαν σήμερα και οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης, με κέρδη 1,4%, αφού υποχώρησαν την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 11 μηνών. Στον αντίποδα, τα ονόματα από τον χώρο της άμυνας που σημείωσαν πτώση 1,7% και οι αυτοκινητοβιομηχανίες με απώλειες 1,6%, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε ακόμη μεγαλύτερες διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας, αναγκάζονας πολλές από αυτές να αναστείλουν την παραγωγή τους.  

Την ίδια στιγμή, το ρούβλι καταγράφει βαριές απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, βουλιάζοντας στο 110 ανά δολάριο, καθώς η Ρωσία πιέζεται από όλες τις πλευρές με τις κυρώσεις της Δύσης και οι πωλήσεις ξένου συναλλάγματος από τις ρωσικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την ελεύθερη πτώση του νομίσματος. Ο δείκτης Dow Jones Russia GDR, που παρακολουθεί τις εισηγμένες στο Λονδίνο ρωσικές μετοχές, βυθίστηκε 98% μέσω σε δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν 572 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοπίηση 23 μετοχών, μεταξύ των οποίων Gazprom, Sberbank και Rosneft, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
    
Η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων οδήγησε σε πτώση τις τιμές ομολόγων, με τις αποδόσεις του ευρώ να επιστρέφουν ξανά σε άνοδο, παρότι αναλυτές απέδωσαν την κίνηση αυτή περισσότερο στην έντονη αβεβαιότητα παρά στην απομάκρυνση των επενδυτών από το ασφαλές ενεργητικό. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι η η «πραγματική» απόδοση, αυτή δηλ. του γερμανικού 10ετούς τιμαριθμοποιημένου, διολίσθησε στο ιστορικό χαμηλό του -2,239%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, οι επενδυτές επέλεξαν και πάλι τα ασφαλή καταφύγια, με το δείκτη δολαρίου να ενισχύεται 0,3% στις 97,777 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 και το ελβετικό φράγκο να κινείται σε υψηλό επταετίας έναντι του ευρώ. Στον αντίποδα, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα βούλιαξε 
στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2020, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις οικονομικές προοπτικές της Ευρζώνης. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε κάτω από το 1,11 με αναλυτές να βλέπουν να δοκιμάζει σύντομα το επίπεδο του 1,10. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό 11 ετών το πετρέλαιο – Άλμα για αλουμίνιο, νικέλιο

Τρίτη ημέρα sell off για το ρούβλι – Πρώτη φορά από το 1998 τόσες ημέρες κλειστό το Χρηματιστήριο 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News