Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 14:57
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Προσπάθεια «αναθάρρησης» για πρώτη φορά στην εβδομάδα

Αγορές: Προσπάθεια «αναθάρρησης» για πρώτη φορά στην εβδομάδα

Αλλαγή του αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις καταγράφεται σήμερα Τετάρτη στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στις μετοχές και να απομακρύνονται από τα ασφαλή καταφύγια, όπως έκαναν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Στην Ευρώπη παρά τις αρχικές απώλειες, η τάση που επικρατεί στα χρηματιστήρια είναι ήπια ανοδική. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,60%. Τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι ενισχύονται κατά σχεδόν 1%, αυτό της Φρανκφούρτης σημειώνει άνοδο 0,50%, στο +40% το Μιλάνο

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να μαγνητίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις τιμές σήμερα του μπρεντ και του αργού να πραγματοποιούν άλμα πλέον του +6% και να έχουν υπερπηδήσει τα 110 δολάρια το βαρέλι, με την πρώτη να έχει αγγίξει τα 113 δολάρια και τη δεύτερη τα 112,50 δολάρια. 

Οι τιμές των βασικών μετάλλων επεκτείνουν την ανοδική τους πορεία και σήμερα, σε αντίθεση με αυτές των πολύτιμων μετάλλων οι οποίες υποχωρούν. Η τιμή του αλουμινίου άγγιξε τα 3.562 δολάρια ο τόνος σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Μόνο στο διάστημα των τελευταίων δυόμισι μηνών, το βασικό μέταλλο καταγράφει κέρδη 37% απούσης της σημερινής συνεδρίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME), τα αποθέματα στις εγγεγραμμένες αποθήκες σε αυτό, έχουν συρρικνωθεί περισσότερο από 50% στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών, από κοντά στα 2 εκατ. τόνους, στους 809.750 τόνους. 

Από την άλλη ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι κρατικοί τίτλοι χρέους δεν βρίσκονται στις επιλογές των επενδυτών. Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου άγγιξε το μηδέν στη διάρκεια της ημέρα, ωστόσο επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος και κινείται πέριξ της ζώνης του -0,3%.

Η αλλαγή αυτή του κλίματος έρχεται κι ενώ η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία συνεχίζεται για έβδομη ημέρα, με τις ουκρανικές δυνάμεις να κρατούν σθεναρή αντίσταση στην επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. 

Την ίδια ώρα η αποκλεισμός της Ρωσίας συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό. Οι Apple, Mobil και Boeing ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές στους στη Ρωσία και προστίθενται έτσι στη λίστα με τις επιχειρήσεις που απομακρύνονται από τη χώρα, ως αντίδραση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Συγχρόνως, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή αγορά, μετά τις κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες που τις αποκλείουν από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT. 
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των ρωσικών τραπεζών κυρώσεις έχουν επιβληθεί και στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπως και σε Ρώσους αξιωματούχους και σε ρωσικές οντότητες. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News