Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 19:18
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 14 ετών για το σιτάρι

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 το σιτάρι

Υψηλό 14 ετών για το σιτάρι

Αύξηση – ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές του σιταριού, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού να φτάνουν στο ανώτατο όριο συναλλάγματος για δεύτερη ημέρα, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί ανησυχία για διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μαλακό κόκκινο σιτάρι στο χρηματιστήριο του Σικάγο ξεπέρασαν το όριο του 50%, αγγίζοντας τα 9,84 δολάρια ανά μπουσέλ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το 2008, η οποία αποτελεί και αύξηση 27% σε σχέση με την αρχή του τχρόνου.

Το σκληρό κόκκινο σιτάρι ξεπέρασε τα 10 δολάρια ανά μπουσέλ, ενώ η τιμή του σιταριού στο χρηματιστήριο του Παρισιού κόντεψε να φτάσει το ρεκόρ όλων των εποχών.

Υψηλό 14 ετών για το σιτάρι-1

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 22% φέτος, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο. Αντίστοιχα ρεκόρ σημείωσαν και το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο.

Η τιμή του σιταριού έχει πάρει «φωτιά» μετά τον πόλεμο που άνοιξε η Μόσχα κατά του Κιέβου, καθώς ουκρανικά λιμάνια έχουν καταστραφεί, πλοία έχουν χτυπηθεί από βλήματα και οι νέες συμφωνίες με τη Ρωσία έχουν μπει προς το παρόν στον «πάγο».

Κάποιες τράπεζες περιορίζουν τις συναλλαγές σε εμπορεύματα που σχετίζονται με τις δύο χώρες, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έρχονται η μία μετά την άλλη.

Αυτό έχει οδηγήσει κάποιους από τους πιο κραταιούς προμηθευτές από τις παγκόσμιες αγορές σιτηρών, στέλνοντας τους αγοραστές να συρρέουν αλλού. Επιπλέον, ο πόλεμος φαίνεται ότι θα ανατρέψει την ανοιξιάτικη σοδειά στις καλλιέργειες καλαμποκιού,παρατείνοντας τον αντίκτυπο στις προμήθειες.

Η UkrAgroConsult στο Κίεβο είπε ότι η σύγκρουση έχει «παραλύσει» τη γεωργική αλυσίδα της χώρας από την καλλιέργεια στη ναυτιλία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Σιτάρι: Οι ελλείψεις στην αγορά και η λύση της Αυστραλίας

Σιτάρι: «Προσγείωση» μετά το χθεσινό υψηλό ρεκόρ στην Ευρώπη

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News