Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Το πρόβλημα των 9 δισ. που καλείται να λύσει η Ρωσία

Το πρόβλημα των 9 δισ. που καλείται να λύσει η Ρωσία

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, οι Ρώσοι δανειολήπτες οφείλουν να βρουν τρόπο για να αποπληρώσουν περί τα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Πρόκειται για το ποσό που οφείλουν να καταλβάλουν πριν το τέλος του Μαΐου οι ρωσικές επιχειρήσεις, αλλά και η κυβέρνηση της χώρας σε κατόχους ομολόγων σε ξένα νομίσματα.

Οι διαδοχικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την αποπληρωμή των 9 δισ. Παράλληλα, σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε την εφαρμογή capital controls, ώστε να αποτρέψει τις ρευστοποιήσεις ξένων επενδυτών σε περιουσιακά στοιχεία της. Χωρίς να έχουν δοθεί ακόμη πολλές λεπτομέρειες, αναμένεται πως θα εξαιρεθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του υφιστάμενου χρέους. Σε κάθε περίπτωση, και αυτά τα μέτρα ενδέχεται να καταστήσουν δύσκολη την αποπληρωμή.

«Η απόκτηση πρόσβασης σε ρευστότητα σε δολάρια θα μπορούσε να είναι δύσκολη. Τεχνικά ενδέχεται να είναι δύσκολο να πληρώσει», καθώς οι πλατφόρμες που επιτρέπουν την πραγματοποίηση συναλλαγών διακόπτουν την πρόσβαση στη Ρωσία, εξήγησε μιλώντας στο Bloomberg ο Τίμοθι Ας, υψηλόβαθμος αναλυτής στο BlueBay Asset Management του Λονδίνου.

Αμεσες υποχρεώσεις

Οι πρώτες εταιρείες που κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσουν εμπόδια θα είναι η ρωσική εταιρεία Yandex και η Russian Railways που οφείλουν να καταβάλουν τοκομερίδια στις επόμενες ημέρες. Επίσης, οι ενεργειακοί κολοσσοί της χώρας Rosneft και Gazprom μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες οφείλουν να αποπληρώσουν ομόλογα αξίας 2 δισ. δολαρίων και 1,3 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Επιπλέον, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Veon Holdins, η οποία έχει έδρα την Ολλανδία, αλλά μεγάλο μερίδιο των εσόδων της προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οφείλουν να αποπληρώσουν ομόλογα με ημερομηνία ωρίμανσης την 1η Μαρτίου.

Η επόμενη πληρωμή για την ρωσική κυβέρνηση είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου, με τόκο 117 εκατ. δολάρια. Η επόμενη προθεσμία τίθεται στις 4 Απριλίου για 2 δισ. δολάρια.

Συνολικά, οι επενδυτές κατέχουν ομόλογα ρωσικών εταιρειών αξίας περίπου 250 δισ. δολαρίων. Περίπου τα μισά από τα χρεόγραφα είναι συνδεδεμένα με το ρούβλι, ωστόσο περί τα 92 δισ. είναι με το αμερικανικό δολάρια και 14,1 δισ. σε ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν θα προχωρήσουν σε αποπληρωμή του χρέους τους, ωστόσο η ένταση στις αγορές έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στα ομόλογα, οδηγώντας καθοδικά τις τιμές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Capital controls για να αποτραπεί η διαρροή των ξένων επενδυτών

Ομόλογα: Και πάλι σε αρνητικό έδαφος οι αποδόσεις της Γερμανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News