Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 14:57
ΑΓΟΡΕΣ

Σιτάρι: Οι ελλείψεις στην αγορά και η λύση της Αυστραλίας 

Σιτάρι: Οι ελλείψεις στην αγορά και η λύση της Αυστραλίας 

Η σύγκρουση της Ρωσίας και της Ουκρανίας ενδεχομένως θα δημιουργήσει ελλείψεις στην προμήθεια σιταριού (η συνδυασμένη παραγωγή των δύο χωρών αναλογεί στο 25% της παγκόσμιας παραγωγής). Οι ανησυχίες αυτές έστειλαν την τιμή του σιταριού σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ την περασμένη Πέμπτη για να κινηθεί στη συνέχεια χαμηλότερα από τα επίπεδα αυτά. 

Η λύση για κάλυψη των ελλείψεων αυτών ενδεχομένως να έρθει από μια χώρα όχι ευρωπαϊκή, αλλά από άλλη ήπειρο και από άλλο ημισφαίριο του πλανήτη, την Αυστραλία, μια χώρα εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων στον κόσμο.

Κι αυτό διότι η φετινή συγκομιδή της η οποία θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω. Ειδικότερα σύμφωνα, με την κυβερνητική υπηρεσία Abares, η φετινή σοδειά της Αυστραλίας αναμένεται να φθάσει στους 36,3 εκατ. τόνους, 5,5% περισσότερο έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεών της, τον περασμένο Νοέμβριο. 

Σιτάρι: Οι ελλείψεις στην αγορά και η λύση της Αυστραλίας -1

Η Ikon Commodities είναι ακόμη πιο αισιόδοξη στις προβλέψεις της κάνοντας λόγο για 39 εκατ. τόνους σιταριού στο τέλος του 2022.

«Αυτό που θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται πραγματικά τόσο από τις προμήθειες στην αγορά, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Αμερική, όσο και από το πώς εξελίσσονται οι εποχιακές τους συνθήκες», τόνισε κατά τη διάρκεια συνόδου, ο Τζάρεντ Γκρίνβιλ, εκτελεστικός διευθυντής της Abares. «Ωστόσο θα είναι δύσκολο να μην διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό». 

Οι έμποροι διστάζουν να συνάψουν νέες συμφωνίες με τις Ουκρανία και Ρωσία, μετά τον αποκλεισμό κάποιων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και το πάγωμα κάποιων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία ευθύνονται για το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και για σχεδόν το 20% του καλαμποκιού και του κριθαριού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σιτάρι: «Προσγείωση» μετά το χθεσινό υψηλό ρεκόρ στην Ευρώπη

Πώς η κρίση στην Ουκρανία φέρνει αναταράξεις και στην αγορά σιτηρών

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News