Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 13:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ο πρώτος κρυπτο-πόλεμος: Δυναμικό comeback για το Bitcoin

Ο πρώτος κρυπτο-πόλεμος: Δυναμικό comeback για το Bitcoin

Εκρηκτική είναι η άνοδος που καταγάφει η αγορά κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να καταγράφει κέρδη της τάξης του 14,25% στα 43.585 δολάρια, στον απόηχο των νέων κυρώσεων της Δύσης προς την Ρωσία, καθώς και της νέας βοήθειας (στρατιωτικής και ανθρωπιστικής) που έστειλαν οι δυνάμεις της Δύσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το CoinDesk, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Ethereum, σημειώνει κέρδη περίπου 10,78% στα 2.916 δολάρια, ενώ τεράσια είναι και η άνοδος του Terra (γύρα στο 26,58%) στα 93,70 δολάρια.

Τα δύο σενάρια

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης, με τη σημερινή εικόνα μέχρι στιγμής να είναι επανάληψη της χθεσινής. Τα σενάρια που προκύπτουν συνεπώς είναι δύο: είτε οι επενδυτές κατέφυγαν στα κρυπτονομίσματα ως ασφαλές καταφύγιο, είτε οι Ρώσοι μη έχοντας πρόσβαση σε χρήματα χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα.

Παρότι μπορεί να κρύβεται μία αλήθεια και στα δύο σενάρια, είναι αξιοσημείωτο πως οι συναλλαγές Bitcoin που συνδέονται με το ρωσικό ρούβλι βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από των τελευταίων μηνών, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Kaiko, εταιρείας παροχής δεδομένων ψηφιακών assets.

Παράλληλα, υψηλές είναι και οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στην ουκρανική γρίβνα, καθώς οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας ζήτησαν μέσω twitter να συγκεντρωθούν δωρεές μέσω κρυπτονομισμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Washington Post, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ο πρώτος «κρυπτο-πόλεμος», αφού και οι δύο πλευρές φαίνεται να ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα των απεριόριστων και μη ρυθμιζόμενων διασυνοριακών συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής στην XTB Market Walid Koudmani, η διάθεση για επενδύσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων και συγκεκριμένα στο Bitcoin έχει ανανεωθεί, με το συγκεκριμένο κρυπτονόμιστα να ανακτά το «status» του ως ασφαλές καταφύγιο, τουλάχιστον σε αυτή τη περίοδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόσα χρήματα έχουν χάσει οι υπερ-πλούσιοι της Ρωσίας

Αγορές: Συνεχίζονται οι αναταράξεις – Σε άνοδο το πετρέλαιο πτώση των μετοχών

Κλειστό για 2η ημέρα το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Λιγότερο από 1 σεντ η αξία του ρουβλίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News