Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 20:31
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: «Άντεξαν» οι ευρωπαϊκές μετοχές στη «δίνη» της Ρωσίας – Μεγάλος «χαμένος» οι τράπεζες

Αγορές: «Άντεξαν» οι ευρωπαϊκές μετοχές στη «δίνη» της Ρωσίας  – Μεγάλος «χαμένος» οι τράπεζες

Σε πλήρη αναστάτωση βρίσκονται οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο από τις αλλεπάλληλες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, που έχουν απομονώσει την οικονομία της και πιέζουν ασφυτκικά το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. 

Το ρούβλι βρέθηκε και πάλι σε ελεύθερη πτώση, παρότι κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του, με την αύξηση των επιτοκίων στο 20% από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να προσφέρει μικρή μόνο στήριξη. Παρά την έντονη μεταβλητότητα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειές τους και σχεδόν να σταθεροποιηθούν στο κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν στα χαμηλά, με το μεγάλο χαμένο ωστόσο τις ευρωπαϊκές τράπεζες και δη αυτές με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ρωσία. 

Οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων, του χρυσού, του ελβετικού φράγκου και του γιέν, παρότι και η αγορά ξένου συναλλάγματος χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις. 

Το πετρέλαιο ακολούθησε ξανά την ανιούσα με το brent να επισκέπτεται την περιοχή των 105 δολαρίων το βαρέλι, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα. Μεγάλος κερδισμένος το αλουμίνιο που κατέρριψε σήμερα νέο ιστορικό υψηλό, έχοντας ενισχυθεί 12% τον Φεβρουάριο, δεδομένου ότι η Ρωσία παράγει το 6% του παγκόσμιου αλουμινίου. Σε άνοδο 5% και το παλλάδιο, καταγράφοντας κέρδη για τρίτο διαδοχικό μηνα τον Φεβρουάριο, ενώ ο χρυσός συνέχισε να κινείται στην περιοχή των 1.900 δολαρίων.

 

Άντεξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 

Oι ευρωπαϊκές μετοχές περιόρισαν τις απώλειές τους, καθώς Ρωσία και Ουκρανία άρχισαν διαπραγματεύσεις για παύση του πυρός, με το μεγαλύτερο πλήγμα ωστόσο να δέχονται οι τράπεζες της Ευρωζώνης υπό τον κλοιό των κυρώσεων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,1% παρότι στην αρχή της συνεδρίασης οι απώλειές του έφθαναν το 2%, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές αμυντικών και τεχνολογικών εταιρειών. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης απώλεσε 3,4% της αξίας του, ενώ απέχει περίπου 9% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου. 

«Μεγάλος χαμένος» οι μετοχες των τραπεζών της Ευρωζώνης που υποχώρησαν 5,7% με αυτές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην Ρωσία, όπως η αυστριακή Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, να παρουσιάζουν βουτιά 9,5% έως 14%. 
 
Αξιωματούχοι και από τα δύο στρατόπεδα ολοκλήρωσαν για σήμερα τις διαπραγματεύσεις και θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους για περαιτέρω διαβουλεύσεις προτού αρχίσουν δεύτερο γύρο συνομιλιών, όπως μετέδωσε το RIA news, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα. 

«Η ελεύθερη πτώση των αγορών έχει εξανεμίσει όλα τα φετινά κέρδη τους, ειδικά εάν παρατηρήσουμε τις γαλλικές τράπεζες με έκθεση στην Ρωσία, οι απώλειές τους σήμερα το πρωί ήταν μεγαλύτερες από το τζίρο τους στην ρωσική αγορά ως ποσοστό των εσόδων τους», αναφέρει αναλυτής της Stanhope Capital. 

Oι αγορές χρήματος έχουν κάνει πίσω στις προσδοκίες τους ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με συναλλασσομένους να προεξοφλούν τώρα αύξηση 30 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους συγκριτικά με τις 35 που έδιδαν πριν από μία εβδομάδα. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα αυξηθεί στο 5% το 2022 και ότι η ουκρανική κρίση θα αφαιρέσει 0,4% από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

 

Με πτώση κινείται η Wall Street

 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες κινούνται με αρνητικό πρόσημο, υπό την πίεση των τραπεζών. Ο Dow Jones και ο S&P 500 καταγράφουν απώλειες κοντά στο 1%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,51%. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, με τον επιμέρους δείκτη των τραπεζών να καταγράφει απώλειες 2,4%. 

Ανώτατο στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης δεικτών MSCI ανακοίνωσε ότι μετά τις αυστηρές νέες κυρώσεις της Δύσης και τους περιορισμούς στις συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, το ρωσικό χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται «ως μη κατάλληλο για επενδύσεις», γεγονός που καθιστά την αφαίρεση της Ρωσίας από τους δείκτες του ως το «επόμενο φυσικό βήμα».

 

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων

 

Στο ασφαλές ενεργητικό των κρατικών ομολόγων του ευρώ αναζήτησαν ξανά καταφύγιο οι επενδυτές, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποτιμήσουν πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης και θα αυξήσει τα επιτόκια. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 5,5 μονάδες βάσης, στο 0,165% ενώ των διετών και πενταετών σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση, άνω των 11 μονάδων βάσης. Στην ευρωπεριφέρεια, το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία περιορίστηκε στο 1,78% με πτώση έξι μονάδων βάσης, με το spread στις 161 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στην ελληνική πενταετία υποχώρησε στο 1,39%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία στο 2,37% και 2,51% αντίστοιχα με το spread στις 236 μονάδες βάσης.
 

Στα 100 δολάρια η τιμή brent  
 

Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία με τη Goldman Sachs να δίδει μία πρόβλεψη για την τιμή του brent στα 115 δολάρια το βαρέλι για φέτος από τα 95 που είχε προβλέψει αρχικά, εν μέσω ανησυχιών για πιθανά αντίποινα από την Ρωσία στο «βομβαρδισμό» των Δυτικών κυρώσεων. Η τιμή brent στο Λονδίνο κινείται στα 100,82 δολάρια το βαρέλι, αφού αρχικά είχε φθάσει έως τα 105 δολάρια, ενώ και στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού διαμορφώνεται στα 95,38 δολάρια, αφού και αυτή είχε ξεφύγει αρχικά έως τα 99,10. 

Οι τιμές πετρελαίου υπαναχώρησαν ελαφρώς από τα υψηλά της συνεδρίασης μετά από δημοσίευμα της WSJ ότι οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες εξετάζουν να απελευθερώσουν 70 εκατ.βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να αποσυμφορήσουν την αγορά. 
 
Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων και να εξετάσει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέλη της στη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Φετίχ Μπαιρόλ.

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

MSCI: Θέμα χρόνου η διαγραφή όλων των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες 

Ανεβαίνουν τα κρυπτονομίσματα – Ενθαρρύνονται οι επενδυτές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Φυσικό αέριο: Ο κίνδυνος ρωσικών αντιποίνων οδηγεί σε άλμα έως 36%

 
 
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News