Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 12:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσία: Πόσο κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Ρωσία: Πόσο κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η Δύση εντείνει τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International υποχώρησε έως και κατά 18% μετά το άνοιγμα στη Βιέννη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν μία από τις πιο κερδοφόρες μονάδες της τράπεζας.

Η γαλλική Societe Generale και η ιταλική UniCredit χάνουν πάνω από 10% η κάθε μία, καθώς και αυτές έχουν σημαντική δραστηριότητα στη Ρωσία.

Καθώς Ε.Ε. και ΗΠΑ αποφάσισαν τον αποκλεισμό κάποιων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και στόχευσαν στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό, η Raiffeisen ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει το οικονομικό κόστος των κυρώσεων, καθώς αυτές διευρύνονται κάθε μέρα. Είπε, πάντως, ότι τα μέτρα έχουν «σκληρές και ευρείες» συνέπειες στις αγορές και την πραγματική οικονομία.

Η τράπεζα έχει 11,6 δισ. δολάρια σε δάνεια στη Ρωσία, το 11% του συνόλου της, ενώ πραγματοποιεί το 30% των προ φόρων κερδών της στη χώρα.

«Ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από τις διεθνείς πληρωμές σημαίνει ότι αυτά τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα δεν μπορούν πια να αποπληρώνουν τα χρέη προς τους Ευρωπαίους πιστωτές τους», εξηγεί ο οικονομολόγος της VP Bank, Thomas Gitzel. «Για την Ε.Ε. συνολικά, το παθητικό της Ρωσίας είναι διαχειρίσιμο. Οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 75 δισ. δολάρια ή το 0,7% των συνολικών υποχρεώσεων των τραπεζών», σημειώνει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Η πρώτη κατάρρευση τράπεζας: Σε πτώχευση η ρωσική Sberbank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News