Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 08:28
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άλμα πέντε δολαρίων και επιστροφή άνω των 100 δολαρίων 

Πετρέλαιο: Άλμα πέντε δολαρίων και επιστροφή άνω των 100 δολαρίων 

Με το «γκάζι πατημένο» εισήλθαν στην τελευταία συνεδρίαση για τον Φεβρουάριο οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη κλιμακώνεται ποικιλοτρόπως. 

Η Δύση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προχώρησε στην εφαρμογή νέων κυρώσεων, ανακοινώνοντας το σχέδιο τους για κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και για αποβολή των ρωσικών τραπεζών από το κρίσιμο χρηματοοικονομικό σύστημα SWIFT. 

Από τη μεριά της η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε προσωρινή απαγόρευση όλων των πωλήσεων ρωσικών μετοχών.

Ωστόσο η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έχει μπει σε κατάσταση συναγερμού ο πυρηνικός μηχανισμός της Ρωσίας, έθεσε νέα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα. 

Η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και περί τις 08:20 ώρα Ελλάδος σημείωνε άνοδο 4,79% ήτοι 4,69 δολάρια, στα 102,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού ενισχυόταν κατά 5,58% ή 5,11 δολάρια, στα 96,69 δολάρια το βαρέλι 

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης με τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT έχουν εγείρει φόβους για προβλήματα στην προσφορά στο εγγύς μέλλον», αναφέρει ο στρατηγός αναλυτής της ANZ, Ντάνιελ Χάινς.

«Ο κίνδυνος για την προσφορά είναι ο μεγαλύτερος που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό και έρχεται σε μια αγορά η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση», συμπληρώνει.

«Η απόφαση του προέδρου Πούτιν να θέσει τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού είναι μια ξεκάθαρη και ανησυχητική κλιμάκωση που μπορεί να λειτουργήσει ως ωστικός ανοδικός παράγοντας για τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Στέφεν Μπρένοκ της PVM.

Η κλιμάκωση έρχεται λίγες μέρες πριν από της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, μέλος της οποίας είναι και η Ρωσία στις 2 Μαρτίου. Ο όμιλος αναμένεται να εμμείνει στα σχέδια για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής της τάξεως των 400.000 βαρελιών ημερησίως (bpd) τον Απρίλιο.

Ο ΟΠΕΚ+ αναθεώρησε προς πτωτικά την πρόβλεψή του για πλεόνασμα της αγοράς πετρελαίου το 2022 κατά περίπου 200.000 bpd σε 1,1 εκατ. bpd, σύμφωνα με έκθεση της τεχνικής επιτροπής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News