Business & Finance Κυριακή 27/02/2022, 13:41
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ+: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για το πλεόνασμα του 2022

ΟΠΕΚ+: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για το πλεόνασμα του 2022

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών του αναφορικά με το πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου το 2022, προχώρησε ο ΟΠΕΚ+, στο βασικό σενάριο της έκθεσης που συνέταξε η τεχνική επιτροπή μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και η οποία τέθηκε υπόψη του Reuters.

Βάσει των νέων εκτιμήσεων το φετινό πλεόνασμα πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), χαμηλότερα κατά 200.000 bpd σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Τα δεδομένα -μέρος της έκθεσης που προετοιμάζει η Μικτή Τεχνική Επιτροπή (JTC) για τους υπουργούς του ΟΠΕΚ+ – δείχνουν επίσης τα αποθέματα στις ανεπτυγμένες οικονομίες να είναι κατά 62 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα του μέσου όρου της περιόδου 2015/19, στο τέλος της χρονιάς, αντί για τα 20 εκατ. βαρέλια των προηγούμενων εκτιμήσεων.

Οι υπουργοί του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, η επονομαζόμενη ομάδα ΟΠΕΚ+, είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στις 2 Μαρτίου για να αποφασίσουν εάν θα αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 τον Απρίλιο.

Πηγές προσκείμενες στη συμμαχία δήλωσαν στο Reuters, ότι η συμφωνία δεν τίθεται προς συζήτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο Οργανισμός είναι πιθανό να επιμείνει στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής την ώρα που η τιμή του αργού έχει ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στοιχεία από ξεχωριστή έκθεση της JTC, δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ+ τον Ιανουάριο ήταν κατά 972.000 bpd λιγότερη από τους στόχους της συμφωνίας, όταν αντίστοιχα τον Δεκέμβριο η παραγωγή υπολειπόταν κατά 824.000 bpd.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News