Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 15:40
ΑΓΟΡΕΣ

Σιτάρι: «Προσγείωση» μετά το χθεσινό υψηλό ρεκόρ στην Ευρώπη

Σιτάρι: «Προσγείωση» μετά το χθεσινό υψηλό ρεκόρ στην Ευρώπη

Αναστροφή πορείας καταγράφουν τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του σιταριού αλλά και των γεωργικών προϊόντων, μία ημέρα μετά τα υψηλά ετών κι ενώ στην Ευρώπη η τιμή του σιταριού σημείωσε ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Σήμερα στο χρηματιστήριο Euronext, η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Μαΐου καταγράφει απώλειες της τάξεως του 3,10% στα 305,25 δολάρια ο τόνος, μετά το χθεσινό σκαρφάλωμα στα 341,75 δολάρια, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ για την Ευρώπη.

Παρόμοια η εικόνα που παρουσιάζουν τα συμβόλαια σιταριού παράδοσης επίσης Μαΐου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την τιμή τους στο χρηματιστήριο του Σικάγο να υποχωρεί κατά 3,7%, στα 9 δολάρια το μπάσελ, μετά το χθεσινό υψηλό από το 2008, των 9,60 δολαρίων το μπάσελ.

Πτωτικά κατά 1,9% στα 6,77 δολάρια το μπάσελ κινείται το σιτάρι, ενώ η σόγια χάνει περί του 1,5% στα 16,29 δολάρια το μπάσελ.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει διακοπή των προμηθειών σιτηρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περικύκλωσε με ένα αίσθημα πανικού τις αγορές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένα μαζικό κύμα αγορών από πλευράς εμπόρων και επενδυτών. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.

Σήμερα οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στις μετοχές και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανακάμπτουν από τη δραματική συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

«Οι αγορές είναι πολύ νευρικές και στο τρέχον περιβάλλον η αστάθεια είναι άνευ προηγουμένου», επισημαίνει η εταιρεία συμβούλων Agritel. «Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα είναι δύσκολο να αναλυθεί, ανάλογα κυρίως με τη διάρκεια της σύγκρουσης και τον αντίκτυπο των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν κατά της Ρωσίας».

Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων ανάγκασε την Ουκρανία να κλείσει τα λιμάνια της, ενώ η Ρωσία ανέστειλε το εμπόριο μέσω της ναυτιλίας την εμπορική ναυτιλία, ωθώντας τους εμπόρους να βρουν εναλλακτικές πηγές για να εξασφαλίσουν προμήθειες.

Την Πέμπτη, η Αίγυπτος εκ των κορυφαίων εισαγωγέων σιτηρών στον κόμσμο ακύρωσε τον τελευταίο διαγωνισμό αγορών αφού έλαβε μόνο μία προσφορά μετά την εισβολή.

Η Τυνησία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία και την Ουκρανία για περίπου το ήμισυ των αναγκών της σε σιτηρά, δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε ολοκληρώσει τις απαραίτητες παραγγελίες σιτηρών πριν από την εισβολή.

Από τη μεριά του ο Λίβανος, ο οποίος εισάγει το 60% του σιταριού του από την Ουκρανία, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ινδία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News