ΑΓΟΡΕΣ

ΕΛΠΕ: Με άνοδο 5% η μετοχή το τελευταίο διήμερο

Έφθασε στα 6,91 ευρώ

ΕΛΠΕ: Με άνοδο 5% η μετοχή το τελευταίο διήμερο

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει σήμερα η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), η οποία δίνει συνέχεια στην καλή εικόνα των τελευταίων ημερών, εν όψει και της αυριανής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου.  

Πιο συγκεκριμένα, περίπου δύο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται κατά 3,13% και σκαρφαλώνει στα 6,91 ευρώ, έχοντας τζίρο τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. 

ΕΛΠΕ: Με άνοδο 5% η μετοχή το τελευταίο διήμερο-1

Τελευταία φορά που τα ΕΛΠΕ είχαν βρεθεί στα επίπεδα των 6,9 ευρώ ήταν πριν από έναν μήνα, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου του 2022, ενώ τελευταία φορά που είχε «συναντήσει» το ψυχολογικό όριο των 7 ευρώ ήταν στις 26 Φεβρουαρίου του 2020. 

Ας σημειωθεί ότι χθες η μετοχή των διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 1,8%. Συνοπολογίζοντας και το σημερινό +3,1%, τα κέρδη του τελευταίου διημέρου ανέρχονται κοντά στο 5%.

H διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 90 δολαρίων, οπωσδήποτε, συμβάλλει σημαντικά στη βελτιωμένη εικόνα της μετοχής, καθώς συνιστά αναγκαία συνθήκη για την αισθητή ανάκαμψη της κερδοφορίας. 

Σε συνδυασμό δε, με την τόνωση της ζήτησης από νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις, οι αναλυτές προσβλέπουν σε διεύρυνση των περιθωρίων κέρδη και σε αύξηση των αποτελεσμάτων EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). 

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου στην Ουκρανία φαίνεται ότι αποτελεί στήριγμα για τη μετοχή, δεδομένων των ανοδικών πιέσεων στην τιμή του αργού. 

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες 30 ημέρες, όσο περίπου διαρκεί η ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, τα ΕΛΠΕ έχουν εμφανίσει σωρευτική άνοδο της τάξης του 6,5%, υπερ-αποδίδοντας σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έχει κέρδη 3,2%. 

ΕΛΠΕ: Με άνοδο 5% η μετοχή το τελευταίο διήμερο-2

Διαβάστε επίσης:

Eurobank Equities: Νέα τιμή-στόχος στα 8,30 ευρώ για τα ΕΛΠΕ

ΕΛΠΕ: Εγκρίθηκε η διάσπαση σε δύο εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News