ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό – «Μάχη» Coca Cola και ΕΛΠΕ

Στο +0,1% και τις 945 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό – «Μάχη» Coca Cola και ΕΛΠΕ

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές έχουν παραχωρήσει χώρο στους πωλητές, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να διατηρείται στη ζώνη των 940 – 950 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,12% και διαμορφώνεται στις 945,34 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (944,18 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 943,72 έως 952,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, φθάνοντας τα 33 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες τέσσερις ώρες.

Το -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο οφείλεται εν πολλοίς στη μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία αυξάνεται κοντά στο +3% και προσεγγίζει τα 6,9 ευρώ, αφενός εν όψει των αυριανών οικονομικών αποτελεσμάτων, αφετέρου χάρη στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά σχεδόν 1,5%, αν και νωρίτερα έφθασε έως και το +3%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί κατά περίπου 2% και οπισθοχωρεί στα 26,8 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στις ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών (-3,4% χθες), ως απόρροια των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης (η Ρωσία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αγορές δραστηριοποίησης).

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές προκλήσεις 

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να σπεύδουν να αποτιμήσουν όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού της ευρείας πολεμικής σύγκρουσης, κάτι βέβαια που προς ώρας συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Η Δύση, στο μεταξύ, επέβαλε χθες το πρώτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, το οποίο όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά ισχυρό, ώστε να πλήξει σημαντικά την πορεία της ρωσικής οικονομίας, καθώς αφήνει εκτός στόχου τον ενεργειακό τομέα.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την εγχώρια ειδησεογραφία, σιγά – σιγά η ελληνική αγορά εισέρχεται σε τροχιά δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τον ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να αποτελούν τους δύο πρώτους «μεγάλους» που θα ανακοινώσουν τα μεγέθη του δ’ τριμήνου.

Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι οι ελληνικές εισηγμένες θα συνεχίσουν σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην έτι μεγαλύτερη βελτίωση της εικόνας του ταμπλό. Αρκεί, βέβαια, να αποφευχθεί μια βίαιη διόρθωση στις ξένες αγορές.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει μικρά κέρδη κατά 0,36% και καθορίζεται στις 721,55 μονάδες, απέχοντας περισσότερες από 10 μονάδες από το υψηλό ημέρας (732 μονάδες).

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 1,5% και προσεγγίζει το τεχνικό σημείο των 3,7 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +0,9% και φθάνει μία ανάσα από το 1,6 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,5% και διαπραγματεύεται στο 1,34 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο +0,1% και το 1,14 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,48% 1,3435 ευρώ  
  • Eurobank +0,09% 1,14 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +1,52% 3,668 ευρώ  
  • Πειραιώς +0,90% 1,573 ευρώ  

Ισορροπία στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή των ΕΛΠΕ ξεχωρίζει στο +2,7% και τα 6,88 ευρώ, αφενός χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αφετέρου εν όψει της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Κατά +0,8% ενισχύεται και η μετοχή της Motor Oil.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola δίνει συνέχεια στο χθεσινό -3,4%, καθώς σήμερα υποχωρεί κατά 1,8% και οπισθοχωρεί στα 26,8 ευρώ, υπό τον φόβο των επιπτώσεων της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Απώλειες κατά 1,6% εμφανίζει και η μετοχή του Σαράντη.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intrakat αυξάνεται άνω του 3%, ενώ κέρδη κατά περίπου 1,5% παρατηρούνται στις μετοχές των Cenergy – Autohellas. Αντίθετα, η μετοχή της Κρι – Κρι υποχωρεί κατά 2,5%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,2 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς          

Διαβάστε επίσης:        

Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια: Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης  

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Σοκ και δέος ή προειδοποιητική βολή; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News