ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βγάζει αντίδραση και ανακτά τις 950 μονάδες

Στο +0,78% και τις 951 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Βγάζει αντίδραση και ανακτά τις 950 μονάδες

Ανοδική αντίδραση «βγάζει» σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις τελευταίες εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο και να προσπαθούν να ανακτήσουν το ψυχολογικό όριο των 950 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 0,78% και διαμορφώνεται στις 951,59 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (944,18 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 944,71 έως 952,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, φθάνοντας τα 10 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα. 

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να σπεύδουν να αποτιμήσουν όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού της ευρείας πολεμικής σύγκρουσης, κάτι βέβαια που προς ώρας συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. 

Η Δύση, στο μεταξύ, επέβαλε χθες το πρώτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, το οποίο όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αρκετά ισχυρό, ώστε να πλήξει σημαντικά την πορεία της ρωσικής οικονομίας, καθώς αφήνει εκτός στόχου τον ενεργειακό τομέα. 

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την εγχώρια ειδησεογραφία, σιγά – σιγά η αγορά εισέρχεται σε τροχιά δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τον ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να αποτελούν τους δύο πρώτους «μεγάλους» που θα ανακοινώσουν τα μεγέθη του δ’ τριμήνου. 

Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι οι ελληνικές εισηγμένες θα συνεχίσουν σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στην έτι μεγαλύτερη βελτίωση της εικόνας του ταμπλό. Αρκεί, βέβαια, να αποφευχθεί μια βίαιη διόρθωση στις ξένες αγορές. 

Κέρδη άνω του 1,5% στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δίνει τον τόνο στη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς αυξάνεται δυναμικά κατά 1,57% και καθορίζεται στις 730,27 μονάδες, παρέχοντας αξιοσημείωτα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύεται κατά 3% και ανακτά το τεχνικό σημείο των 3,7 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +2% και φθάνει μία ανάσα από το 1,6 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται κατά 1,5% και διαπραγματεύεται στο 1,37 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +0,8% και να βρίσκεται στο 1,15 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +1,56% 1,371 ευρώ 
  • Eurobank +0,83% 1,1485 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +2,96% 3,72 ευρώ 
  • Πειραιώς +2,05% 1,591 ευρώ 

Επικράτηση αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή των ΕΛΠΕ ξεχωρίζει στο +2,2% και τα 6,85 ευρώ, αφενός χάρη στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αφετέρου εν όψει της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. Κατά +1,1% ενισχύεται και η μετοχή της Motor Oil. 

Παράλληλα, η μετοχή του Τιτάνα βρίσκεται στο +1,3% και τα 13,78 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΔΕΗ και Viohalco σημειώνουν άνοδο κατά τουλάχιστον 1%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Coca – Cola κινείται σταθεροποιητικά, μετά το χθεσινό -3,4% και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην αγορά της Ρωσίας. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.30), 63 μετοχές κινούνται ανοδικά, 11 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς            

Διαβάστε επίσης:       

Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια: Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης 

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Σοκ και δέος ή προειδοποιητική βολή; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News