ΑΓΟΡΕΣ

Στάσιμο το Χρηματιστήριο – Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό

Στις 956 μονάδες ο Γ.Δ.

Στάσιμο το Χρηματιστήριο – Αντίρροπες δυνάμεις στο ταμπλό

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αντισταθεί στο πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Επιλεκτικές αγοραστικές τοποθετήσεις από τους επενδυτές, οι οποίοι πάντως δεν δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο. 

Πιο αναλυτικά, στο μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 956,72 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (955,93 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 955,43 έως 964,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 26 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Παρά το θετικό ξεκίνημα, η εικόνα στο ταμπλό έχει αλλάξει, με τη μετοχή της Jumbo να βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων, χάνοντας 2% εξαιτίας των αδύναμων πωλήσεων του Ιανουαρίου. Κατά σχεδόν 1,5% υποχωρεί και η μετοχή του ΟΠΑΠ. 

Την ίδια ώρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Quest, η οποία αυξάνεται κατά 2%. Στο +1,8% και στο +1,6% ακολουθούν οι μετοχές των ΔΕΗ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, αντίστοιχα. Από τις τράπεζες, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει μόνο η Πειραιώς, η οποία βρίσκεται στο +1,3%.  

Συνέχεια στη συσσώρευση 

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως αποδεικνύεται και σήμερα, δίνει συνέχεια στην πολυήμερη συσσώρευση και διατηρείται εντός του στενού εύρους των 920 – 970 μονάδων, το οποίο έχει παγιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.  

Ωστόσο, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ανοδική κίνηση προς τις 1.000 μονάδες, τον πρώτο μεγάλο στόχο της αγοράς. Κι αυτό, χάρη στις προσδοκίες για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, κάτι που θα βελτιώσει το κλίμα στις ξένες αγορές. 

Σήμερα, πάντως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,8% και τις 457 μονάδες, ενώ απώλειες άνω του 1% παρουσιάζει ο γαλλικός δείκτης CAC 40. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια προμηνύουν απώλειες 200 μονάδων για τον Dow Jones. 

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προέβη στην αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενος την τόνωση της κερδοφορίας και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  

Το προσεχές διάστημα, παράλληλα, θα ξεκινήσει και η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το δ’ τρίμηνο του 2021, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μοχλό εξελίξεων για αρκετές μετοχές, ιδίως για όσες έχουν μείνει πίσω.  

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, με κυριότερο όλων την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Εξάλλου, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές «ποντάρουν» πλέον σε μια άμεση αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.  

Μικρά κέρδη στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά ανοδικά, προσπαθώντας να διατηρήσει το θετικό πρόσημο. Έτσι, στο μέσο της συνεδρίασης σημειώνει κέρδη κατά 0,53% και καθορίζεται στις 732,81 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία αυξάνεται κατά 1,3% και επαναπροσεγγίζει το τεχνικό σημείο του 1,6 ευρώ. Κατά περίπου 0,5% ενισχύεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παραμένει στα επίπεδα των 3,7 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εurobank ακολουθεί στο +0,2% και διαπραγματεύεται στο 1,14 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να διατηρείται αμετάβλητη στο 1,38 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0% 1,38 ευρώ  
  • Eurobank +0,26% 1,1405 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +0,46% 3,736 ευρώ  
  • Πειραιώς +1,34% 1,585 ευρώ  

Ισορροπία στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Quest Συμμετοχών ξεχωρίζει στο +2% και επανέρχεται άνω των 19 ευρώ. Κατά 1,8% αυξάνεται και η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθεί στο +1,6%, δίνοντας συνέχεια στην καλή πορεία της προηγούμενης εβδομάδας.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo υποχωρεί κατά 2% και τα 13,1 ευρώ, μετά τη μείωση των πωλήσεων στον φετινό Ιανουάριο. Απώλειες κατά 1,5% παρουσιάζει, επίσης, η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία βρίσκεται στα 13,5 ευρώ, στον απόηχο των πρόσφατων μετοχικών αλλαγών. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Entersoft και Autohellas διαπραγματεύονται στο +2,7%, ενώ η μετοχή της Cenergy έπεται στο +1,3%. Απώλειες άνω του 2,5%, αντίθετα, εμφανίζει η μετοχή της Πλαστικά Θράκης. Κατά σχεδόν 2% μειώνεται και η μετοχή της ΑΒΑΞ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,4 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Παρασκευή.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς        

Διαβάστε επίσης:      

Τα επόμενα deals, οι στρατηγικές επενδύσεις και οι πλειστηριασμοί  

Jumbo: Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις τον Ιανουάριο   

Γ. Σάμιος (Folli Follie): Επιστροφή του ομίλου σε κερδοφορία το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News