ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη με το βλέμμα σε Ουκρανία και τράπεζες

Στο +0,6% και τις 961 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Μικρά κέρδη με το βλέμμα σε Ουκρανία και τράπεζες

Επιφυλακτικά κέρδη παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να βρεθεί εκ νέου στη ζώνη των 960 μονάδων, έχοντας ως στηρίγματα αφενός την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch, αφετέρου τα βήματα αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 961,65 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (955,93 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 959,03 έως 964,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 8 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα πρώτα 40 λεπτά της ημέρας. 

Η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι δίνει συνέχεια στη συσσώρευση και παραμένει εντός του εύρους των 920 – 970 μονάδων, το οποίο έχει παγιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ανοδική κίνηση προς τις 1.000 μονάδες, τον πρώτο μεγάλο στόχο της αγοράς. 

Κι αυτό, διότι η κατάσταση στην Ουκρανία βαίνει προς αποκλιμάκωση, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Σήμερα, άλλωστε, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στο +0,4% και ο γερμανικός δείκτης DAX στο +0,5%. 

Την ίδια ώρα, το βράδυ της Παρασκευής, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προέβη στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, επικαλούμενος την τόνωση της κερδοφορίας και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Το προσεχές διάστημα δε, θα ξεκινήσει και η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το δ’ τρίμηνο του 2021, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μοχλό εξελίξεων για αρκετές μετοχές. 

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, με κυριότερο όλων την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Εξάλλου, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές «ποντάρουν» πλέον σε μια άμεση αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Στο +1% οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται ήπια ανοδικά, καθώς σημειώνει κέρδη κατά 1,11% και καθορίζεται στις 737,03 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από την πρόσφατα αναβάθμιση του Fitch. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία αυξάνεται κατά 2% και επαναπροσεγγίζει το τεχνικό σημείο του 1,6 ευρώ. Κατά περίπου 1,5% ενισχύεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανακαταλαμβάνει το 1,40 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εurobank ακολουθεί στο +1,3% και διαπραγματεύεται στο 1,15 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να εμφανίζει κέρδη κατά 1,1% και να πορεύεται στα 3,76 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +1,45% 1,40 ευρώ 
  • Eurobank +1,27% 1,152 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,10% 3,76 ευρώ 
  • Πειραιώς +2,05% 1,596 ευρώ 

Προβάδισμα των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Quest Συμμετοχών ξεχωρίζει στο +2% και επανέρχεται άνω των 19 ευρώ. Κατά 1,5% αυξάνεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία δίνει συνέχεια στην καλή πορεία της προηγούμενης εβδομάδας. 

Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν, επίσης, οι μετοχές των Aegean, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Jumbo, Σαράντης, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ υποχωρούν ελεγχόμενα κατά περίπου 0,5% έως 1%.   

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.10), 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 23 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

Διαβάστε επίσης:     

Τα επόμενα deals, οι στρατηγικές επενδύσεις και οι πλειστηριασμοί 

Jumbo: Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις τον Ιανουάριο  

Γ. Σάμιος (Folli Follie): Επιστροφή του ομίλου σε κερδοφορία το 2023 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News