Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Reuters: Το 2020 θα έχει έντονη μεταβλητότητα – Ποιούς τομείς συστήνουν οι αναλυτές

Reuters: Το 2020 θα έχει έντονη μεταβλητότητα – Ποιούς τομείς συστήνουν οι αναλυτές

Μετά από μία ιδιαίτερα ταραχώδη έναρξη του έτους, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς ήρθε για να μείνει, όπως αναφέρει ανάλυση του Reuters. 

Ενώ οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι αυτές που καθοδηγούν κυρίως τη μεταβλητότητα στην χρηματιστηριακή αγορά, πολλοί επικαλούνται και άλλους παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, η αβεβαιότητα ως προς τη νομισματική πολιτική και οι υψηλές αποτιμήσεις των αγορών, οι οποίοι θα παραμείνουν και όταν εκτονωθεί η κρίση στην Ουκρανία.  

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX στη Wall Street διαμορφώθηκε πρόσφατα στο 29, περίπου 11 μονάδες υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο. Περίπου το 78% των θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ αναμένουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά το 2022, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Natixis Investment Managers Survey. 

«Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εξαιτίας της Ουκρανίας…οι επενδυτές κατανοούν ότι το 2022 δεν θα είναι εύκολο έτος», αναφέρει ο Αρνιμ Χόλζερ, στρατηγικός αναλυτής της Easterly EAB Risk Solutions.

Οταν ξέσπασε η πανδημία στις αρχές του 2020, ο δείκτης VIX εκτινάχθηκε το Μάρτιο στο ιστορικό υψηλό του 85. Παρότι έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα αυτά, καθώς οι μετοχές έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά τους, δεν έχει κλείσει εδώ και δυόμισι έτη χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, που είναι το 15, σημάδι που υποδηλώνει ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές.  
 
Οι διακυμάνσεις δεν περιορίζονται μόνο στις μετοχές. Ο δείκτης της ICE BofAML για την αμερικανική αγορά ομολόγων – δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους – βρίσκεται κοντά σε υψηλό διετίας. 

Οι υψηλές αποτιμήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς συνιστούν ακόμη ένα κίνδυνο, στην περίπτωση που η μεταβλητότητα συνεχιστεί, σύμφωνα με τους επενδυτές. Η σχέση τιμής/κέρδους για τις επιχειρήσεις του S&P 500 σε ορίζοντα 12μήνου κυμαίνεται τώρα στο 25,5, που σημαίνει ένα premium 38% από το μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας, σύμφωνα με τη Refinitiv Datastream. 
 
Oι υψηλές αποτιμήσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν τις μετοχές πολύ πιο ευάλωτες σε αρνητικά νέα, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη μεταβλητότητα, αναφέρει ο Πάτρικ Κέιζερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Brandywine Global Investment Management. O ίδιος συστήνει μετοχές που θεωρούνται σχετικά λιγότερο ασταθείς, όπως χημικών, τραπεζών και υγείας. 

Από την πλευράς τους, αναλυτές της Goldman Sachs συστήνουν στους επενδυτές να αγοράσουν call options μετοχών εταιρειών που θεωρούνται ευαίσθητες στα επιτόκια, όπως χρηματοοικονομικών εταιρειών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η πρόβλεψη CEOs για το 2022: Έρχεται μεγάλη μεταβλητότητα, ο Covid δεν τελειώνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News