Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τρίτη ημέρα αποκλιμάκωσης για τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Τρίτη ημέρα αποκλιμάκωσης για τις αποδόσεις του ευρώ

Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καταγράφοντας πτώση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με τη γεωπολιτική ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας να κρατά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους επενδυτές. 

Η είδηση ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποδέχθηκε την πρόσκληση για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας έφερε αισιοδοξία ωθώντας σε άνοδο τις αποδόσεις στην αρχή της συνεδρίασης. Εν συνεχεία όμως επανήλθε ο φόβος στην αγορά, καθώς Ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και φιλορώσοι αντάρτες φέρεται να ενέχονται σε βομβαρδισμούς στην Ανατολική Ουκρανία για δεύτερη ημέρα. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αναζήτησης ασφαλούς ενεργητικού, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 0,20%, μετά την αποκλιμάκωση των οκτώ μονάδων βάσης της Πέμπτης. Αυτή την εβδομάδα, έχει υποχωρήσει περίπου 10 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από πέρυσι το Νοέμβριο.

Το ίδιο κλίμα και στην ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να αγγίζει προς στιγμή το 1,81%, το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας για να κλείσει ωστόσο λίγο πιο πάνω στο 1,84%. Ελαφρώς υψηλότερα, στις 163 μονάδες βάσης κινήθηκε το spread.

Συνέχεια αποκλιμάκωσης είχαμε και στην ελληνική αγορά με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 152 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 76 εκατ.ευρώ να γίνονται στη 10ετία. Η απόδοση του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 1,43%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία υποχώρησε στο 2,40% και 2,56% αντίστοιχα, με το spread στις 235 μονάδες βάσης.  

Από τα ραντάρ των επενδυτών δεν ξεφεύγει όμως ούτε η νομισματική πολιτική. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ, συμπαρατάχθηκε με την ομάδα των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής που ζητούν τερματισμό του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι τα τέλη Αυγούστου θα ήταν μία καλή χρονική συγκυρία για να σταματήσουν οι αγορές ομολόγων, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι θα ανοίξει ο δρόμος για άμεσες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Να σημειωθεί ότι τα διεθνή ομολογιακά αμοιβαία γνώρισαν το πενθήμερο έως τις 16 Φεβρουαρίου τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίου σε διάρκεια δύο περίπου ετών, εν μέσω ανησυχιών για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ. Οι εκροές έφθασαν τα 56,63 δισ.δολάρια, στις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις εβδομάδας απο τις 25 Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Oι εκροές από αμερικανικά και ευρωπαϊκά ομολογιακά αμοιβαία ανήλθαν σε 44,75 και 85,55 δισ. δολάρια. Επίησς, η απόδοση του αμερικανικού διετούς έχει αυξηθεί περισσότερο από 30 μονάδες βάσης από την αρχή του μηνός έως σήμερα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News