ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σώθηκε στο τέλος το πρόσημο – Απώλειες 1,5% στην εβδομάδα  

Στις 955 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Σώθηκε στο τέλος το πρόσημο – Απώλειες 1,5% στην εβδομάδα  

Να «σώσει» το πρόσημο κατάφερε στο τέλος της ημέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εγκλωβίστηκε στην επενδυτική απραξία και στον εξασθενημένο τζίρο. Ωστόσο, αυτό δεν απέτρεψε τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, ως απόρροια των αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.  

Πιο αναλυτικά, μετά το πέρας των αγοραπωλησιών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,06% και ενισχύθηκε ανεπαίσθητα στις 955,93 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (955,37 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες (από 950,84 έως 959,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 46,5 εκατομμύρια ευρώ.  

Το -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξήθηκε κατά 4,9% και τερμάτισε στο 1,93 ευρώ. Κέρδη 1,8% σημείωσε και η μετοχή της Viohalco, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στο +1,2% μετά την αύξηση του ποσοστού των Τσέχων. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε στο -0,7% και βρέθηκε στο 1,37 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 1,7% εμφάνισε η μετοχή του ΟΤΕ, στον απόηχο της διαγραφής 8,6 εκατ. μετοχών στις 22 Φεβρουαρίου. Η μετοχή της ΔΕΗ, τέλος, διολίσθησε κατά 1,4% και τερμάτισε στα 8,6 ευρώ.

Απώλειες στην εβδομάδα 

Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε κι αυτή την εβδομάδα τη συσσώρευση γύρω από τη ζώνη των 940 – 970 μονάδων, σταθεροποιούμενη στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 7ετίας, αλλά και αδυνατώντας να κινηθεί με πειστικότητα προς τις 1.000 μονάδες.   

Και πώς να γίνει αυτό, ενόσω το διεθνές κλίμα παραμένει προβληματικό. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία και η αύξηση των επιτοκίων, ως απόρροια του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, αποτελούν τα βασικά προβλήματα των επενδυτών.   

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν αποκλείεται να αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν και αρχίσει η σταδιακή δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών εισηγμένων, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση της αναπτυξιακής τους πορεία.   

Στο μεταξύ, από την αρχή της εβδομάδας, λόγω της ανησυχίας για την Ανατολική Ουκρανία, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφάνισε απώλειες κατά 1,6%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κάμψη κατά 1,58%.    

Διχασμένες οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, καθώς υποχώρησαν ελαφρώς κατά 0,16% και καθορίστηκαν στις 728,95 μονάδες, χάνοντας βέβαια περισσότερο από 2% στην εβδομάδα.   

Η μετοχή της Alpha Bank, για παράδειγμα, μειώθηκε κατά 0,7% και διαμορφώθηκε στο 1,38 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε απώλειες κατά 0,8% και επέστρεψε στο όριο των 3,7 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε κατά 1% και τερμάτισε στο 1,56 ευρώ. Μικρά κέρδη κατά 0,4% παρουσίασε, τέλος, η μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε στο 1,13 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -0,72% 1,38 ευρώ   
  • Eurobank +0,44% 1,1375 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,80% 3,719 ευρώ   
  • Πειραιώς +1,03% 1,564 ευρώ   

Ισορροπία στο ταμπλό   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον στράφηκε στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξήθηκε δυναμικά κατά 4,9% και καθορίστηκε στο 1,93 ευρώ. Κατά 1,85% ενισχύθηκε και η μετοχή της Viohalco, ενώ οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – ΟΠΑΠ ακολούθησαν στο +1,2%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 1,7%, μετά την επικείμενη ακύρωση 8,63 εκατ. ιδίων μετοχών στις 22 Φεβρουαρίου. Η μετοχή της ΔΕΗ, επιπλέον, απώλεσε 1,4% και βρέθηκε στα 8,6 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να έπεται στο -0,7%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Epsilon, Intrakat, Profile, Reds, ABAΞ, Entersoft και Τεχνικής Ολυμπιακής διολίσθησαν άνω του 1%. Κατά 2,7% ενισχύθηκε, αντίθετα, η μετοχή της ΕΧΑΕ.   

Συνολικά, 56 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 47 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,4 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Πέμπτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

Διαβάστε επίσης:     

ΟΠΑΠ: Στο 48,1% αύξησαν το ποσοστό τους οι Τσέχοι της Allwyn   

Οι Κινέζοι «τουρίστες» στη Μύκονο, η ΛΑΡΚΟ και το στοίχημα της Ελ. Βρετού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News