ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις πιέσεις με Coca – Cola και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Στο +0,05% και τις 955 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αντιστέκεται στις πιέσεις με Coca – Cola και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Οριακές μεταβολές και εξασθενημένος τζίρος είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ημέρας στο  Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τράπεζες και blue chips έχουν κατεβάσει αισθητά ρυθμούς, εν αναμονή των εξελίξεων από το μέτωπο της Ουκρανίας.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 955,88 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (955,37 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 953,02 έως 959,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 20 εκατομμύρια ευρώ στις πρώτες τέσσερις ώρες. 

Το -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία αυξάνεται κατά 1,5% και διαμορφώνεται στα 29,5 ευρώ. Κατά 3,6% αυξάνεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία ανακτά το τεχνικό σημείο του 1,9 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Alpha Bank διαμορφώνεται στο -1% και το 1,37 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 1% εμφανίζει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία επιστρέφει στα 12,8 ευρώ. Η μετοχή της Mytilineos, παράλληλα, διολισθαίνει κατά 0,8%.  

Στασιμότητα και ανησυχία 

Η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τη ζώνη των 940 – 970 μονάδων, σταθεροποιούμενη στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 7ετίας, αλλά και αδυνατώντας να κινηθεί με πειστικότητα προς τις 1.000 μονάδες.  

Και πώς να γίνει αυτό, ενόσω το διεθνές κλίμα παραμένει προβληματικό. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία και η αύξηση των επιτοκίων, ως απόρροια του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, αποτελούν τα βασικά προβλήματα των επενδυτών.  

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν αποκλείεται να αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν και αρχίσει η σταδιακή δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών εισηγμένων, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση της αναπτυξιακής τους πορεία.  

Στο μεταξύ, από την αρχή της εβδομάδας, λόγω της ανησυχίας για την Ανατολική Ουκρανία, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει απώλειες κατά 1,6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει εβδομαδιαίες απώλειες κατά 2%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, τέλος, παρουσιάζει κάμψη κατά 1,58%.   

Απώλειες 1% στην Alpha Bank 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες δίνουν συνέχεια στη χθεσινή διόρθωση, με αποτέλεσμα να υποχωρούν ελαφρώς κατά 0,11% και να καθορίζονται στις 729,27 μονάδες, διατηρούμενες ωστόσο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών.  

Η μετοχή της Alpha Bank, για παράδειγμα, μειώνεται κατά 1% και διαμορφώνεται στo 1,37 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει μικρές απώλειες κατά 0,3% και επιστρέφει στα 3,7 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς παραμένει αμετάβλητη στο 1,54 ευρώ. Μικρά κέρδη κατά 0,1% παρουσιάζει, τέλος, η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,13 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -1,04% 1,3755 ευρώ  
  • Eurobank 0,13% 1,134 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,35% 3,736 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,00% 1,548 ευρώ  

Ισορροπία στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξάνεται δυναμικά κατά 3,6% και καθορίζεται στο 1,9 ευρώ. Κατά 1,5% ενισχύεται και η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ανακτά το 1,5 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 1% και μειώνεται στα 12,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Mytilineos χάνει 0,8% και επιστρέφει στα 15,3 ευρώ. Η μετοχή του ΟΤΕ έπεται με απώλειες κατά 0,6%.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Profile, Reds, Entersoft και Πλαστικά Θράκης διολισθαίνουν άνω του 1%. Κατά 0,8% ενισχύεται, αντίθετα, η μετοχή της Cenergy.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.30), 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,3 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Πέμπτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

Διαβάστε επίσης:    

ΟΠΑΠ: Στο 48,1% αύξησαν το ποσοστό τους οι Τσέχοι της Allwyn  

Οι Κινέζοι «τουρίστες» στη Μύκονο, η ΛΑΡΚΟ και το στοίχημα της Ελ. Βρετού 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News