ΑΓΟΡΕΣ

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακές μεταβολές γύρω από τις 955 μονάδες

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στάση αναμονής τηρεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις νεότερες εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας, ελλείψει και ουσιαστικών ειδήσεων από την εγχώρια αγορά. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 956,58 μονάδες, κερδίζοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (955,37 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 954,36 έως 959,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 5 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο 40λεπτο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται ότι συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τη ζώνη των 940 – 970 μονάδων, σταθεροποιούμενη στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 7ετίας, αλλά και αδυνατώντας να κινηθεί με πειστικότητα προς τις 1.000 μονάδες. 

Και πώς να γίνει αυτό, ενόσω το διεθνές κλίμα παραμένει προβληματικό. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία και η αύξηση των επιτοκίων, ως απόρροια του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, αποτελούν τα βασικά προβλήματα των επενδυτών. 

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν αποκλείεται να αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν και αρχίσει η σταδιακή δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών των ελληνικών εισηγμένων, με τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για επιβεβαίωση της αναπτυξιακής τους πορεία. 

Στο μεταξύ, από την αρχή της εβδομάδας, λόγω της ανησυχίας για την Ανατολική Ουκρανία, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει απώλειες κατά 1,6%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει εβδομαδιαίες απώλειες κατά 2%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, τέλος, παρουσιάζει κάμψη κατά 1,58%.  

Μικρές απώλειες στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, οι τράπεζες δίνουν συνέχεια στη χθεσινή διόρθωση, με αποτέλεσμα να υποχωρούν κατά 0,41% και να καθορίζονται στις 727,12 μονάδες, διατηρούμενες ωστόσο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, για παράδειγμα, μειώνεται ελαφρώς κατά 0,2% και διαμορφώνεται στα 3,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει οριακά στο -0,1% και επιστρέφει στο 1,131 ευρώ.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 0,45% και ανέρχεται στο 1,55 ευρώ. Μικρά κέρδη κατά 0,2% παρουσιάζει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία παραμένει κάτω από το 1,40 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +0,22% 1,393 ευρώ 
  • Eurobank -0,09% 1,1315 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,16% 3,743 ευρώ 
  • Πειραιώς +0,45% 1,555 ευρώ 

Ισορροπία στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξάνεται δυναμικά κατά 3,2% και καθορίζεται στο 1,9 ευρώ. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Jumbo, η οποία ανακτά ένα μέρος των χθεσινών απωλειών. Η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola ακολουθεί στο +0,9%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Mytilineos υποχωρεί κατά 1% και μειώνεται στα 12,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή χάνει 1,2% και επιστρέφει στα 12,7 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ έπεται με απώλειες κατά 0,6%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.10), 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 29 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,3 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Πέμπτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

Διαβάστε επίσης:   

ΟΠΑΠ: Στο 48,1% αύξησαν το ποσοστό τους οι Τσέχοι της Allwyn 

Οι Κινέζοι «τουρίστες» στη Μύκονο, η ΛΑΡΚΟ και το στοίχημα της Ελ. Βρετού 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News