Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Γεωπολιτικό sell off – H χειρότερη ημερήσια πτώση του έτους για το Dow

Wall Street: Γεωπολιτικό sell off – H χειρότερη ημερήσια πτώση του έτους για το Dow

Διεύρυναν την πτώση τους οι μετοχές στη Wall Street στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στη διένεξη Ρωσίας – Ουκρανίας, αναζητώντας καταφύγιο σε πιο ασφαλείς κατηγορίες ενεργητικού. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,8% ή κατά 622,24 μονάδες, με τα blue chip να παρουσιάζουν την χειρότερη ημερήσια επίδοση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 2,1%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 2,9%. Οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης. 

«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η αγορά κινείται και θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο,τι συμβαίνει στην περιοχή επιδεινώνει την κατάσταση στην αγορά μετοχών αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο Γιανγκ-Γιου Μα, στρατηγικός επενδυτής της BMO Wealth Management. 

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη ανέφερε σήμερα ότι η διένεξη έχει φθάσει «σε κρίσιμο σημείο» και ότι η Ρωσία κινείται προς «άμεση εισβολή». Η Ουκρανία κατηγόρησε δε φιλορώσους αυτονομιστές για επιθέσεις σε χωριά κοντά στα σύνορα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η απειλή ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι «πολύ μεγάλη», λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι μία επίθεση θα μπορούσε να λάβει χώρα «τις επόμενες μέρες». 

Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο VanEck Russia, που παρακολουθεί μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με την Ρωσία, υποχώρησε περίπου 5% στη σημερινή συνεδρίαση. 

Το sell off ήταν γενικευμένο με την τεχνολογία να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κλάδων του S&P 500. Στον αντίποδα, ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών παρουσίασε την καλύτερη επίδοση. Πρωταγωνιστής υπήρξε η Walmart, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε 4%, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου. 

Σε άνοδο 2,7% και η μετοχή της Cisco, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της. Η DoorDash «είδε» τη μετοχή της να αυξάνεται περισσότερο από 10%, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου εσόδων και παραγγελιών. 

Αντίθετα, η μετοχή της Nvidia υποχώρησε 7,5%, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη, ενώ η μετοχή της Palantir έκανε βουτιά 15%, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στις 248.000 την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με μία εβδομάδα και ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών. Επίσης οι οικοδομικές άδειες για τον Ιανουάριο σημείωσαν απρόσμενη αύξηση, παρότι οι νέες κατασκευές ήταν κατώτερες των προσδοκιών. 

Μέχρι στιγμής, αυτή την εβδομάδα και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News