ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και… Ουκρανία έφεραν πίσω τους πωλητές

Στο -0,8% και τις 955 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Τράπεζες και… Ουκρανία έφεραν πίσω τους πωλητές

Υπό την πίεση των τραπεζών βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διολίσθησε κάτω από τη ζώνη των 960 μονάδων, ελλείψει ουσιαστικών στηριγμάτων στο ταμπλό. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η εκ νέου κλιμάκωση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση κατά 0,85% και υποχώρησε στις 955,37 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας λίγο περισσότερο από οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (963,60 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε δέκα μονάδες (από 953,68 έως 963,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 55 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank ήταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της ημέρας, καθώς εμφάνισαν απώλειες πέριξ του 2,5% και οπισθοχώρησαν στο 1,54 και στο 1,39 ευρώ, αντίστοιχα. Περίπου στο -1% τερμάτισε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. 

Την ίδια ώρα, στα μη τραπεζικά blue chips, η μετοχή της Jumbo παρουσίασε κάμψη κοντά στο 4%, ενώ η μετοχή της Lamda Development ακολούθησε στο -2,4% και η μετοχή της Ελλάκτωρ στο -1,8%. 

Ανησυχία για την Ουκρανία 

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να βρει στηρίγματα και να υπερασπιστεί το τεχνικό σημείο των 960 μονάδων, καθώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιδεινώθηκε σημαντικά, μετά τις πληροφορίες περί εκρήξεων στην Ανατολική Ουκρανία. 

Αυτή τη στιγμή, ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο γερμανικός δείκτης DAX εμφανίζουν απώλειες κατά 0,8%, ενώ πτώση άνω του 1% σημειώνει ο βρετανικός δείκτης FTSE 100. Κάμψη 400 μονάδων παρατηρείται και στον Dow Jones του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.    

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο σχεδόν αποκλειστικά στις γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, προκαλώντας μια πολεμική σύρραξη στα εδάφη της Ευρώπης. 

Η προσοχή δε, στις εγχώριες εξελίξεις έχει ατονήσει, παρά την είδηση ότι η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collateral (εγγυήσεις) έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης από το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα ομολόγων PEPP. Μια εξέλιξη η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί θεωρείται άκρως θετική για τη χώρα. 

Διόρθωσαν οι τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε σημαντικές απώλειες, καθώς κατέγραψε πτώση κατά 1,51% και οπισθοχώρησε στις 730,10 μονάδες, διορθώνοντας ελεγχόμενα μετά τα πρόσφατα υψηλά 23 μηνών. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στράφηκε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχώρησε κατά 2,6% και περιορίστηκε στο 1,54 ευρώ. Κατά 2,5% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε κάτω από το τεχνικό όριο του 1,40 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank κινήθηκε στο -0,7% και έκλεισε στο 1,13 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασε απώλειες κατά σχεδόν 0,7% και κυμάνθηκε στο ψυχολογικό όριο των 3,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -2,46% 1,39 ευρώ   
  • Eurobank -0,66% 1,1325 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -0,72% 3,749 ευρώ   
  • Πειραιώς -2,64% 1,548 ευρώ   

Επικράτηση των πωλητών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες, καθώς υποχώρησε κατά 3,8% και βρέθηκε στα 13,28 ευρώ. Πτώση κατά 2,4% σημείωσε και η μετοχή της Lamda Development, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε στο -1,8%. 

Από την άλλη πλευρά, μικρού εύρους στηρίγματα προσπάθησαν να παράσχουν στον Γενικό Δείκτη οι μετοχές των ΟΛΠ και EΛΒΑΛΧΛΑΚΟΡ, οι οποίες εμφάνισαν κέρδη της τάξης του 0,5%. Το θετικό πρόσημο «κέρδισαν» και οι μετοχές των Quest, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Coca – Cola. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχώρισε αρνητικά στο -3,5%, ενώ απώλειες άνω του 2% παρουσίασαν οι μετοχές των Cenergy – Πλαστικά Θράκης. Η μετοχή της Reds, τέλος, μειώθηκε κατά 1,9%, 

Συνολικά, 30 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 73 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

Διαβάστε επίσης:  

Εθνική Ασφαλιστική: Νέο δ.σ. και business plan ενόψει της μεταβίβασης στο CVC  

Το management της Atlas Tapes εξαγόρασε την συμμετοχή του Diorama  

ΓΕΚ Τέρνα: Νέο έργο ενεργειακής υποδομής ύψους150 εκατ. ευρώ στην Κύπρο   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News