ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βρίσκει «αναχώματα» στην πτώση

Στο -0,45% και τις 959 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Βρίσκει «αναχώματα» στην πτώση

Ήπια πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, με αποτέλεσμα να ασκούνται περιορισμένου εύρους πιέσεις σε τράπεζες και blue chips. Ωστόσο, η αγορά φαίνεται ότι βρίσκει αναχώματα σε επιλεγμένες μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,45% και υποχωρεί στις 959,22 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (963,60 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 957,26 έως 963,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 26 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες σχεδόν τέσσερις ώρες.

Η μετοχή της Jumbo είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας, καθώς εμφανίζει απώλειες άνω του 2% και χάνει το τεχνικό σημείο των 13,5 ευρώ. Κατά 2% μειώνεται και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο -1,6%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola αυξάνεται κατά σχεδόν 1%, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των πιέσεων στα βαριά χαρτιά της αγοράς. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Συσσώρευση γύρω από τις 960 μονάδες 

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διήμερο, εμφανίζει διάθεση για συσσώρευση, αναζητώντας τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Οι εγχώριες εξελίξεις, άλλωστε, έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα.  

Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον στρέφεται στις γεωπολιτικές προκλήσεις της Ουκρανίας, αλλά και στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, ως απόρροια του μόνιμα υψηλού ετήσιου πληθωρισμού.  

Στο εξωτερικό πάντως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο γερμανικός δείκτης DAX παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, ενώ μικρές απώλειες κατά 0,5% εμφανίζει ο βρετανικός δείκτης FTSE 100. Πτώση σημειώνουν και τα προ-συμβόλαια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.   

Χθες το βράδυ, στο μεταξύ, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collateral (εγγυήσεις) έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης από το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα ομολόγων PEPP. Μια εξέλιξη η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί θεωρείται άκρως θετική για τη χώρα.  

Διορθώνουν οι τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται ήπια πτωτικά, καθώς καταγράφει απώλειες κατά 1,04% και οπισθοχωρεί στις 733,57 μονάδες, διορθώνοντας ελεγχόμενα μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί κατά 2% και περιορίζεται κάτω από το τεχνικό σημείο του 1,4 ευρώ. Κατά 1,6% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,56 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank κινείται περίπου στο -0,5% και βρίσκεται στο 1,13 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει απώλειες κατά σχεδόν 0,9% και κυμαίνεται στο ψυχολογικό όριο των 3,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,07% 1,3955 ευρώ  
  • Eurobank -0,48% 1,1345 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,87% 3,743 ευρώ  
  • Πειραιώς -1,64% 1,564 ευρώ  

Προβάδισμα των πωλητών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo παρουσιάζει τις υψηλότερες απώλειες, καθώς υποχωρεί κατά 2,3% και βρίσκεται στα 13,4 ευρώ. Πτώση κατά τουλάχιστον 1% καταγράφουν και οι μετοχές των Mytilineos – Ελλάκτωρ.  

Από την άλλη πλευρά, μικρού εύρους στηρίγματα προσπαθούν να παράσχουν στον Γενικό Δείκτη οι μετοχές των Coca – Cola και EΛΒΑΛΧΛΑΚΟΡ, οι οποίες εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 1%. Κατά 0,5% αυξάνονται, επίσης, οι μετοχές των ΟΛΠ – ΔΕΗ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Reds και ΑΒΑΞ ξεχωρίζουν αρνητικά στο -2,5%, ενώ απώλειες κοντά στο 2% παρουσιάζει η μετοχή της Profile. Η μετοχή της Cenergy δε, μειώνεται κατά 1,7%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 71 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Ασφαλιστική: Νέο δ.σ. και business plan ενόψει της μεταβίβασης στο CVC 

Το management της Atlas Tapes εξαγόρασε την συμμετοχή του Diorama 

ΓΕΚ Τέρνα: Νέο έργο ενεργειακής υποδομής ύψους150 εκατ. ευρώ στην Κύπρο  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News