ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο – Διορθώνουν οι τράπεζες

Στο -0,27% και τις 961 μονάδες ο Γ.Δ.

Μικρές απώλειες στο Χρηματιστήριο – Διορθώνουν οι τράπεζες

Μικρές απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, ενόσω διατηρούν το βλέμμα στο εξωτερικό, όπου οι γεωπολιτικές προκλήσεις παραμένουν επί τάπητος. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,27% και υποχωρεί στις 961,00 μονάδες, χάνοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (963,60 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 959,89 έως 963,52 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 7 εκατ. ευρώ μέσα στα πρώτα 45 λεπτά της ημέρας. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως φαίνεται στο τελευταίο διήμερο, εμφανίζει διάθεση για συσσώρευση, αναζητώντας τάση από τις αγορές του εξωτερικού. Οι εγχώριες εξελίξεις, άλλωστε, έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. 

Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον στρέφεται στις γεωπολιτικές προκλήσεις της Ουκρανίας, αλλά και στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, ως απόρροια του μόνιμα υψηλού ετήσιου πληθωρισμού. 

Στο εξωτερικό πάντως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 και ο γερμανικός δείκτης DAX παρουσιάζουν οριακές μεταβολές, ενώ μικρές απώλειες εμφανίζει ο βρετανικός δείκτης FTSE 100. Πτώση σημειώνουν και τα προ-συμβόλαια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  

Χθες το βράδυ, στο μεταξύ, κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως collateral (εγγυήσεις) έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης από το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα ομολόγων PEPP, μια εξέλιξη η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί θεωρείται άκρως θετική για τη χώρα. 

Διορθώνουν οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται ήπια πτωτικά, καθώς καταγράφει πτώση κατά 1,39% και οπισθοχωρεί στις 730,95 μονάδες, διορθώνοντας ελεγχόμενα μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία υποχωρεί κατά 1,6% και περιορίζεται στο τεχνικό σημείο του 1,4 ευρώ. Κατά 1,1% μειώνεται και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,7 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank κινείται στο -0,5% και βρίσκεται στο 1,13 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς εμφανίζει μικρές απώλειες κατά 0,1% και κυμαίνεται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -1,58% 1,4025 ευρώ 
  • Eurobank -0,53% 1,134 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,09% 3,735 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,13% 1,588 ευρώ 

Προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Jumbo παρουσιάζει τις υψηλότερες απώλειες, καθώς υποχωρεί κατά 1,6% και βρίσκεται στα 13,6 ευρώ. Πτώση κατά τουλάχιστον 1% καταγράφουν και οι μετοχές των Lamda Development – Ελλάκτωρ. 

Από την άλλη πλευρά, μικρού εύρους στηρίγματα προσπαθούν να παράσχουν στον Γενικό Δείκτη οι μετοχές των Viohalco, EΛΒΑΛΧΛΑΚΟΡ και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 0,5%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 37 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Ασφαλιστική: Νέο δ.σ. και business plan ενόψει της μεταβίβασης στο CVC

Το management της Atlas Tapes εξαγόρασε την συμμετοχή του Diorama

ΓΕΚ Τέρνα: Νέο έργο ενεργειακής υποδομής ύψους150 εκατ. ευρώ στην Κύπρο 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News