Business & Finance Τετάρτη 16/02/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Ανάσα» από τα πρακτικά της Fed – Ο S&P 500 γύρισε σε άνοδο

Wall Street: «Ανάσα» από τα πρακτικά της Fed – Ο S&P 500 γύρισε σε άνοδο

Η Wall Street ανέκαμψε από τα χαμηλά της σημερινής συνεδρίασης, με τον S&P 500 να κλείνει σε θετικό έδαφος, από τη στιγμή που τα πρακτικά της Φέντεραλ Ριζέρβ από την τελευταία της συνεδρίαση έδειξαν ότι μολονότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να αρχίσει επιτοκιακές αυξήσεις για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, οι αποφάσεις της θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση ανάλογα με τα εκάστοτε στατιστικά στοιχεία. 

Ο S&P 500 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08%, ενώ ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 52,86 μονάδων βάσης ή 0,16% και ο Nasdaq υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,11%. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την κατάσταση στην κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά και τη στάση που θα κρατήσει η Φέντεραλ Ριζέρβ ως προς τις επικείμενες επιτοκιακές αυξήσεις της. 

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες περιόρισαν μέρος των απωλειών τους μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Φέντεραλ Ριζέρβ από την τελευταία συνεδρίασή της στα τέλη Ιανουαρίου. 

Οι traders φαίνεται να πήραν μία ανάσα από τα πρακτικά τα οποία έδειξαν ότι η Fed δεν σκοπεύει να κινηθεί πολύ πιο επιθετικά απ΄ό,τι αναμενόταν μέχρι στιγμής όσον αφορά στις επιτοκιακές αυξήσεις της. «Δεν υπάρχει τίποτε στα πρακτικά που να δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα κινηθεί πολύ πιο επιθετικά απ΄ό,τι έχει προεξοφλήσει μέχρι στιγμής η αγορά», σημειώνει ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Investment Management.

«Απ΄ό,τι φαίνεται η Fed δεν θέλει να ταράξει σε υπερβολικό βαθμό τα νερά. Δεν έδειξε τον επιθετικό τόνο που είχαμε δει πριν από έξι εβδομάδες και αυτό έδωσε μία ανακούφιση στους επενδυτές», αναφέρει ο Ράιαν Ντέτρικ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. 

Τα πρακτικά επιβεβαίωσαν πάντως ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια και να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της «σύντομα». 

Στήριγμα στην αγορά προσέφεραν και τα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής που έδειξαν ότι παρά τον υψηλό πληθωρισμό οι Αμερικανοί καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν τον Ιανουάριο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,8% τον Ιανουάριο, τη στιγμή που οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση 2,1% μετά την πτώση του 1,9% του Δεκεμβρίου. 

Η ViacomCBS υπήρξε ο μεγαλύτερος χαμένος του S&P 500 με τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 17% από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε Paramount Global προκειμένου να εστιαστεί στο streaming. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη τριμήνου. 

Σε πτώση 2% και ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta Platforms.

Ο κλάδος ενέργειας ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης, παρότι οι τιμές πετρελαίου γύρισαν σε πτώση μετά το αρχικό τους ράλι. Oι Devon Energy, Schlumberger και Baker Hughes σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του δείκτη S&P 500.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στο επίπεδο του 25 παρότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. 

 

moneyreview.gr 
 
  
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News