Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε ράλι και οι τρεις δείκτες – Ανακούφιση από τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Wall Street: Σε ράλι και οι τρεις δείκτες – Ανακούφιση από τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Σε άνοδο γύρισε ο Dow Jones στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες, αφότου η Ρωσία φάνηκε να κάνει πίσω στο ενδεχόμενο μίας άμεσης εισβολής στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί κάπως η γεωπολιτική ένταση που έπληξε την χρηματιστηριακή αγορά τις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άρχισε η επιστροφή κάποιων ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία στις βάσεις τους, αφού ολοκλήρωσαν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε περίπου 422,67 μονάδες ή 1,22% με στήριγμα τα κέρδη 3,7% της μετοχής της Boeing. Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,6%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 2,53%. Με τη νέα άνοδο, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας της Wall Street απέχει 7% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του. Επίσης, ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 κατέγραψε ράλι 2,8%. 

«Ανάσα» πήρε και η τιμή αργού που κατέγραψε πτώση 3,6%, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου επέστρεψει στο επίπεδο του 2%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως οι μετοχές. Τα αμερικανικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο VanEck Russia ETF που επενδύει σε μεγάλες ρωσικές μετοχές, ενισχύθηκε 5,6%. 

Τα κέρδη καθοδήγησαν οι αεροπορικές εταιρείες και ο κλάδος κρουαζιέρας, ενώ ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν οι εταιρείες ενέργειας, καθώς υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου. Η μετοχή της American Airlines ενισχύθηκε 7% και της Carnival Corp. 3,4%. Αντίθετα, οι μετοχές των Exxon Mobil και ConocoPhillips παρουσίασαν απώλειες 1,3% και 2% αντίστοιχα. 

Ανοδικά κινήθηκαν και ορισμένα ονόματα του τεχνολογικού χώρου, όπως Netflix που σημείωσε άνοδο 2,8%, Τesla με άνοδο 5,3% και Zoom Video με άνοδο 3,4%. 

Πέρα από το δράμα της Ουκρανίας, οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και 9,7% σε ετήσια, πολύ περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν. 

«Η είδηση ότι η Ρωσία αποσύρει μέρος από τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα έδωσε μία ανάσα στους επενδυτές για να στραφούν ξανά στις μετοχές. Ομως, το ΝΑΤΟ περιμένει διαβεβαίωση για πλήρη αποχώρηση, ενώ στο μεταξύ οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ άρχισαν το έτος με επιταχυνόμενη άνοδο. Αυτό καταδεικνύει ότι η Fed βρίσκεται πολύ πίσω στη μάχη κατά του πληθωρισμού και θα πρέπει να προχωρήσει σε πολύ δυναμική σύσφιγξη φέτος», αναφέρει η Κάθι Μπόστζιανσικ, οικονομολόγος της Oxford Economics. 

Οι ανησυχίες για πολλαπλές επιτοκιακές αυξήσεις κρατούν τους επενδυτές στην «κόψη του ξυραφιού». Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντς Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει πολύ επιθετική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News