Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 16:08
ΑΓΟΡΕΣ

ESMA: Ουκρανία και απόσυρση μέτρων στήριξης «βάζουν δύσκολα» τις αγορές

ESMA: Ουκρανία και απόσυρση μέτρων στήριξης «βάζουν δύσκολα» τις αγορές

Για απότομη διόρθωση των αγορών τους επόμενους μήνες προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) σε έκθεσή της για τους κινδύνους που εγκυμονούν το επόμενο διάστημα.

Οι λόγοι για τη διόρθωση αυτή, είναι οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και η απόσυρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία από τις κυβερνήσεις, για τις αγορές οι οποίες ήδη εμφανίζουν ενδείξεις υπερτίμησης και σημάδια αστάθειας το τελευταίο διάστημα.  

Η απειλή μιας πιθανής εισβολής από τη Ρωσία στην Ουκρανία εντείνει τον κίνδυνο για περαιτέρω αστάθεια, ειδικά σε κλάδους όπως η ενέργεια και τα εμπορεύματα.

«Διατηρούμε την αξιολόγησή μας για πολύ υψηλούς κινδύνους για τις αγορές και τη ρευστότητα, υψηλούς πιστωτικούς, μεταδοτικούς και λειτουργικούς κινδύνους και αυξημένους περιβαλλοντικούς κινδύνους», αναφέρει η ESMA.

«Στο μέλλον, συνεχίζουμε να διακρίνουμε επίσης υψηλούς κινδύνους για τους θεσμικούς και τους ιδιώτες επενδυτές από περαιτέρω -πιθανώς σημαντικές- διορθώσεις της αγοράς».

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαριές κυρώσεις εάν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Στέφεν Κερν, επικεφαλής ανάλυσης κινδύνων στην ESMA, σημείωσε ότι η έκθεση στη Ρωσία ποικίλλει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια κλιμάκωση της έντασης θα μεταδοθεί πέρα ​​από τον ενεργειακό κλάδο και σε εμπορεύματα όπως τα μέταλλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανοίγματα στον κλάδο των επενδυτικών κεφαλαίων και των παραγώγων στη Ρωσία είναι περιορισμένα.

«Τα εμπορεύματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της προσοχής μας, όπως και ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο», υπογράμμισε ο Κερν, προσθέτοντας ότι η ESMA είναι έτοιμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν σοβαρών διαταραχών της αγοράς.

Η ρυθμιστική αρχή παρακολουθεί επίσης πώς οι εταιρείες «ζόμπι» (υπερχρεωμένες εταιρείες) θα αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Επίσης, έχει υπό παρακολούθηση τα υψηλότερα ασφάλιστρα στα ομόλογα που διαφημίζουν τα πράσινα διαπιστευτήριά τους, παρόλο που δεν στερούνται επίσημων επίσημων προτύπων βιωσιμότητας ή ανεξάρτητων ελέγχων.

Η καταπολέμηση του «greenwashing» ή των υπερβολικά παραποιημένων πράσινων διαπιστευτηρίων στις επενδύσεις έχει καταστεί προτεραιότητα για την ESMA.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News