Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 12:48
ΑΓΟΡΕΣ

Κοινή ευρωπαϊκή δέσμευση στον Παγκόσμιο Κώδικα για την Αγορά Συναλλάγματος

Κοινή ευρωπαϊκή δέσμευση στον Παγκόσμιο Κώδικα για την Αγορά Συναλλάγματος

Την επικαιροποίηση του Παγκόσμιου Κώδικα για την Αγορά Συναλλάγματος (FX Global Code) τον Ιούλιο του 2021 και τη δημοσίευση του σχετικού υλικού καθοδήγησης, χαιρετίζει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με αυτόν τον Κώδικα οι συμμετέχοντες στις αγορές συναλλάγματος αποσκοπούν στο να προάγουν μια αξιόπιστη, δίκαιη, ρευστή, ανοικτή και ενδεδειγμένα διαφανή αγορά συναλλάγματος, που στηρίζεται σε υψηλά πρότυπα δεοντολογίας. Ο Κώδικας επικαιροποιήθηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή Συναλλάγματος, ούτως ώστε να παραμείνει επίκαιρος, να παρακολουθεί τη διαρκή εξέλιξη της αγοράς συναλλάγματος και να συνεχίσει να αποτελεί το πρότυπο καλών πρακτικών της αγοράς.

Η εύρυθμη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι επωφελής για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και σημαντική για τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να διασφαλίζουν την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, από την οποία τελικά ωφελούνται όλοι οι πολίτες.

Σήμερα όλα τα μέλη του ΕΣΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, εξέδωσαν ταυτόχρονα ανανεωμένες Δηλώσεις Δέσμευσης στον Κώδικα. Αυτό καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευσή τους να παραμείνουν προσηλωμένα στις αρχές του Κώδικα, όταν ενεργούν ως συμμετέχοντες στην αγορά συναλλάγματος, να ευθυγραμμίζουν τις εσωτερικές πρακτικές και διαδικασίες τους με τις επικαιροποιημένες αρχές του Κώδικα, καθώς και να στηρίζουν και προάγουν την τήρηση του Κώδικα.

Με αυτές τις Δηλώσεις Δέσμευσης τονίζουν ότι οι αρχές του Κώδικα είναι σημαντικές για να εξασφαλιστεί η διατήρηση της ακεραιότητας και της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς συναλλάγματος. Προκειμένου να επιτευχθεί πλήρως ο σκοπός του Κώδικα, οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παροτρύνουν επίσης τους συμμετέχοντες στην αγορά συναλλάγματος στις οικείες χώρες να μελετήσουν τον επικαιροποιημένο Κώδικα και να ανανεώσουν τις Δηλώσεις Δέσμευσής τους.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News