Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Συγκρατημένες απώλειες με το βλέμμα στην Ουκρανία

Wall Street: Συγκρατημένες απώλειες με το βλέμμα στην Ουκρανία

Σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 υπαναχώρησαν, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις επικείμενες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Ο Dow Jones υποχώρησε περίπου 171,89 μονάδες ή 0,5%, παρασυρόμενος από την πτώση των μετοχών των Walgreens Boots Alliance και Chevron. Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,4%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε χωρίς καμία μεταβολή, χάνοντας τα αρχικά κέρδη του που έφθασαν έως και τη μία ποσοστιαία μονάδα.  

Οι μετοχές αντιδρούν με το παραμικρό σε οιαδήποτε είδηση που αφορά την Ουκρανική κρίση. Οι τιμές πετρελαίου παρέμειναν σε πτώση κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αφού όμως νωρίτερα εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά επταετίας. Δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο τι ακριβώς καθοδήγησε τη συνεδρίαση τις τελευταίες ώρες, όμως τις ανησυχίες των επενδυτών επέτεινε η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για «δραματική αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα». 

Ο δείκτης VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στη Wall Street εκτινάχθηκε στις 31 μονάδες, με άνοδο περίπου 13% στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Η φυγή των επενδυτών από την τάση ανάληψης ρίσκου έπληξε κυρίως τις μετοχές της βαριάς βιομηχανίας, όπως Caterpillar και Boeing, οι οποίες υποχώρησαν 1,5% εκάστη. Οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple και Microsoft υποχώρησαν 1%, ενώ η Meta Platforms υποχώρησε 2%. 

«Η προοπτική για τις διεθνείς αγορές μετοχών παραμένει εξασθενημένη με τις αγορές να παραμένουν υπό πίεση όχι μόνο εξαιτίας των αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων και της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων, αλλά και εξαιτίας των γεωπολιτικών πιέσεων», σημειώνει ο Ντέιβιντ Σνέντον, αναλυτής της Credit Suisse. 

Οι μετοχές πετρελαίου, που παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής, υποχώρησαν σήμερα με τις Exxon Mobil και ConocoPhillips να υποχωρούν 1,5% και 2,1% αντίστοιχα. 

«Ο μεγάλος φόβος είναι ότι η Κίνα στηρίζει την Ρωσία τη στιγμή που η σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ συνεχίζει να επιδεινώνεται. Ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει η σχέση των ΗΠΑ με άλλες οικονομικές υπερδυνάμεις – αυτό είναι πράγματι τρομακτικό και θα μπορούσε να επηρεάσει τις προοπτικές της οικονομίας», αναφέρει ο Ρόμπερτ Καντγουέλ, επικεφαλής επενδύσεων της Upholdings. 

 Ωστόσο, η πτώση των αγορών εξαιτίας γεωπολιτικών εντάσεων τείνει να εξανεμίζεται γρήγορα, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία. «Η ιστορία έχει δείξει ότι η στρατιωική δράση και οι τρομοκρατικές επιθέσεις τείνουν να έχουν βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο επειδή δεν οδηγούν σε παγκόσμια ύφεση», αναφέρει ο Σάμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτές της CFRA Research. 

Tην αβεβαιότητα επέτεινε και τα επιθετικά σχόλια του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις στις ΗΠΑ, ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για ταχύτερες επιτοκιακές αυξήσεις.

 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News