ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση 2% στο Χρηματιστήριο – Βουτιά έως 4% στις τράπεζες

Στο -2,1% και τις 950,70 μονάδες ο Γ.Δ

Πτώση 2% στο Χρηματιστήριο – Βουτιά έως 4% στις τράπεζες

Διευρυμένες απώλειες της τάξης του 2% εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατρακύλησε στα στηρίγματα των 950 μονάδων, ενόσω τράπεζες και blue chips δέχθηκαν τα ισχυρά «απόνερα» της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε βουτιά κατά 2,10% και υποχώρησε στις 950,70 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 20,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (971,09 μονάδες). Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά η πτώση έφθασε έως τις 35 μονάδες (άνω του -3%). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 24 μονάδες (από 935,67 έως 959,67 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 129 εκατομμύρια ευρώ, δείγμα της έντασης των ρευστοποιήσεων.   

Οι περισσότερες εντολές πωλήσεων αφορούσαν τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Πειραιώς να χάνει άνω του 4% και να οπισθοχωρεί στο 1,5 ευρώ. Κοντά στο 3,2% καθορίστηκε η πτώση για τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας – Eurobank, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο -2,3%. 

Από εκεί και πέρα, αυξημένες πιέσεις παρατηρήθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μετοχή της Coca – Cola να διολισθαίνει κατά 3,5% και να επιστρέφει στη ζώνη των 29 ευρώ. Πτώση κατά τουλάχιστον 2,5% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Viohalco και Mytilineos.

Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος ήταν το γεγονός ότι ανοδικά κινήθηκαν μόλις τρία blue chips. Ο λόγος για τις μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες τερμάτισαν στο +1,9%, στο +0,1% και στο +0,5% αντίστοιχα.

Ουκρανικής προέλευσης το sell off  

Οι ανησυχίες για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασαν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα, καθώς η λύση της διπλωματίας φαίνεται ότι οδηγείται σε αδιέξοδο και το σενάριο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες.   

Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται μεγάλες απώλειες στις αγορές της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 και τον γερμανικό δείκτη DAX να κατρακυλούν στο -2%. Καθοδικά κατά 250 μονάδες ξεκίνησε και ο Dow Jones στο Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.  

Στο απαισιόδοξο περιβάλλον συμβάλλει και η (σχεδόν) βεβαιότητα για αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες το αμέσως επόμενο διάστημα, εν μέσω των επίμονων πιέσεων στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.   

Όλα αυτά, όπως ήταν εύλογο, επηρέασαν αρνητικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δεν μπόρεσε να «απωθήσει» τις εισαγόμενες πιέσεις, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο τεχνικό σημείο των 950 μονάδων -στη χειρότερη συνεδρίαση σχεδόν του τελευταίου μήνα (από 24 Ιανουαρίου του 2022). 

Βουτιά 3% στις τράπεζες   

Στο επίκεντρο των πιέσεων, όπως προαναφέρθηκε, βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος «βούλιαξε» στο -3,06% και υπαναχώρησε στις 722,81 μονάδες. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 706 μονάδες, δοκιμάζοντας τα στηρίγματα των 700 μονάδων. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κατέγραψε ισχυρή πτώση κατά 4,5% και μειώθηκε στο 1,58 ευρώ. Κατά σχεδόν 3,2% διολίσθησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία οπισθοχώρησε στα 3,63 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Eurobank τερμάτισε στο -3,1% και παρέμεινε άνω του 1,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank εμφάνισε απώλειες κατά σχεδόν 2,5% και διαμορφώθηκε στο 1,39 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -2,34% 1,396 ευρώ   
  • Eurobank -3,15% 1,108 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα -3,17% 3,63 ευρώ   
  • Πειραιώς -4,52% 1,585 ευρώ   

Κυριαρχία των πωλητών    

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, υψηλές πιέσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία κατρακύλησε σχεδόν στο -3,5% και τα 29 ευρώ. Κατά 3,4% μειώθηκε και η μετοχή της Viohalco, η οποία έχασε το επίπεδο των 4,6 ευρώ.   

Πτώση κατά 2,6% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo – Μytilineos, ενώ απώλειες άνω του 2% παρουσίασαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2% και έκλεισε στο 1,33 ευρώ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον στράφηκε στη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία εκτοξεύθηκε κατά 15,7% χάρη στο deal με τη γερμανική Allianz. Οι μετοχές των ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ, Entersoft, Intracom και Πλαίσιο, αντίθετα, διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 3%.   

Συνολικά, μόλις 18 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 99 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,9 δισ. ευρώ,  μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.   

moneyreview.gr   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

Διαβάστε επίσης:  

Ευρωπαϊκή Πίστη: Ράλι 15% για τη μετοχή – Σε υψηλό 22 ετών

Intrakat: Τι σχεδιάζουν Π.Σουρέτης και Δ.Κούτρας  

Ανακοίνωσε την πώληση του Project Sky ύψους 2,4 δισ. στην Κύπρο 

Ουκρανία – Ρωσία: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος ενός πολέμου στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News