ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες πιέσεις από το εξωτερικό

Στο -0,7% και τις 957 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες πιέσεις από το εξωτερικό

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις, εν μέσω και των ευρύτερων απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 0,71% και διαμορφώνεται στις 957,13 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (964,05 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 955,96 έως 962,60 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 7 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά τη σημερινή πτώση, παραμένει πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος μετράει σωρευτικά κέρδη κοντά στο 30% μέσα στο 2022. 

Οι αισιόδοξες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα εύρωστα μεγέθη των εισηγμένων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες στήριξης της εγχώριας αγοράς. 

Ωστόσο, το Χ.Α. καλείται να αντιμετωπίσει και τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών, οι οποίες τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών αλλά και του υψηλού πληθωρισμού.  

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σήμερα κατά σχεδόν 0,8%, στον απόηχο των στοιχείων για τον ετήσιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος έφθασε το 7,5% τον Ιανουάριο. 

Πλέον, οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, με διαδοχικές επιτοκιακές αλλαγές, κάτι που σαφέστατα θα επηρεάσει και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Διορθώνουν οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει στο -1,22% και τις 734,44 μονάδες, βάζοντας ένα προσωρινό φρένο στην ανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων. 

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία μειώνεται κατά 2% και επιστρέφει στο 1,40 ευρώ. Κατά 1,8% υποχωρεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει στο 1,6 ευρώ. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,3% και το 1,11 ευρώ, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο της 7ετίας, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καθορίζεται στο -1% και το 3,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -2,16% 1,402 ευρώ 
  • Eurobank -1,28% 1,115 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -1,02% 3,677 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,83% 1,66 ευρώ 

Προβάδισμα των πωλητών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, υπό πίεση τελεί και η μετοχή της Aegean, η οποία διολισθαίνει κατά 1,6% και τα 5,9 ευρώ. Απώλειες κατά 1,4% εμφανίζει, επίσης, η μετοχή του Τιτάνα. 

Η μετοχή της Mytilineos, από την πλευρά της, μειώνεται κατά 1,3% και τα 15,2 ευρώ, ενώ γύρω στο 1% διαμορφώνεται η κάμψη για τις μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Motor Oil. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 20 μετοχές κινούνται ανοδικά, 45 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr    

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς       

Διαβάστε επίσης:   

Morgan Stanley: Οι αυξήσεις επιτοκίων ενισχύουν το story των ελληνικών τραπεζών

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων

Alpha Bank: Με υψηλό τίμημα η πώληση δανείων 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο

Premia: Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για τα ακίνητα της «Μπουτάρης» 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News