Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: «Βουτιά» μετά τον πληθωρισμό – Μεγάλος χαμένος ο Nasdaq

Wall Street: «Βουτιά» μετά τον πληθωρισμό – Μεγάλος χαμένος ο Nasdaq

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, στον απόηχο της μεγαλύτερης απ΄ό,τι αναμενόταν αύξησης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο και της εκτόξευσης της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το φράγμα του 2%. 

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με πτώση 2,1%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 1,8% και ο Dow Jones απώλεσε 1,47% της αξίας του ή 526 μονάδες. Οι μετοχές παρουσίασαν νευρικότητα καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να περνούν για λίγο σε θετικό έδαφος και με το Dow να καταγράφει κάποια στιγμή απώλειες μεγαλύτερες των 600 μονάδων βάσης. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι αυξήθηκε στο 7,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982. 

Οι επενδυτές εστίασαν ιδιαίτερα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ως ένδειξη για το πόσο επιθετική μπορεί να γίνει η Φέντεραλ Ριζέρβ στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε πάνω από το φράγμα του 2% τη στιγμή που στα τέλη Δεκεμβρίου κυμαινόταν στο 1,51%. 

Σε άνοδο 21 μονάδων βάσης βρέθηκε και η απόδοση του διετούς αμερικανικού, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2009, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Fed πρόκειται να προχωρήσει σε περισσότερες του αναμενομένου επιτοκιακές αυξήσεις, με κάποιους μάλιστα αναλυτές να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση των 50 αντί των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

«Με μία ακόμη ανοδική έκπληξη του πληθωρισμού Ιανουαρίου, οι αγορά συνεχίζουν να ανησυχούν για τις κινήσεις της Fed. Η αγωνία της αγοράς για μία πιθανή υπερβολική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποακρυνθεί έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο», αναφέρει ο Μπάρι Γκίλμπεργκ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. 

Oι μετοχές δέχθηκαν ακόμη ένα πλήγμα από τις δηλώσεις του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι ανοικτός σε μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης το Μάρτιο, θέλοντας να δει αυξήσεις της μίας ποσοστιαίας μονάδας έως τον Ιούλιο. 

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δέχθηκαν εκ νέου πιέσεις, με τη Microsoft να υποχωρεί 3%. Σε πτώση 3,4% και η μετοχή της Shopify, ενώ της Adobe υποχώρησε περίπου 5%. Η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων τείνει να ασκεί πιέσεις όχι μόνο στις μετοχές τεχνολογίας αλλά και στις μετοχές ανάπτυξης, καθώς καθιστά τα μελλοντικά κέρδη τους λιγότερα ελκυστικά στους επενδυτές. 

Ωστόσο, ακόμη και με τις σημερινές απώλειες, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο την εβδομάδα. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 2% την Τετάρτη. 

Μία σειρά από θετικά εταιρικά αποτελέσματα βοήθησαν στο να συγκρατηθούν οι σημερινές απώλειες. Η μετοχή της Disney ενισχύθηκε 3,4% από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών και διπλασίασε τα έσοδά της από τα θεματικά της πάρκα και το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων της. Σε άνοδο 0,5% και η μετοχή της Coca-Cola, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός αναψυκτικών παρουσίασε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News