ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κράτησε το υψηλό 7ετίας – Συνεχίστηκε το ράλι στις τράπεζες

Στο +0,39% και τις 964 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Κράτησε το υψηλό 7ετίας – Συνεχίστηκε το ράλι στις τράπεζες

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας διατηρήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, έχοντας ως βασικά στηρίγματα τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Εurobank και Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο κατά 0,39% και ενισχύθηκε στις 964,05 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (960,32 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε δέκα μονάδες (από 957,95 έως 967,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να φθάνει τα 98,5 εκατομμύρια ευρώ, διατηρούμενος σε ικανοποιητικά επίπεδα. 

Το -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο αποτέλεσε απόρροια των διακυμάνσεων στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες συνέχισαν την ανοδική κίνηση και τερμάτισαν στο +3%, στο +2% και στο +1,9%, αντίστοιχα.

Στηρίγματα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη προσέφεραν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo και ΔΕΗ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1,5%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Σαράντης υποχώρησε κατά 3%, ενώ οι μετοχές των Lamda, Viohalco και ΕΥΔΑΠ μειώθηκαν άνω του -1%.

Αφομοίωση των υψηλών 7ετίας 

Οι επενδυτές, όπως φάνηκε από το πρωί, προσπάθησαν να αφομοιώσουν τις 960 μονάδες, οι οποίες αποτελούν νέου υψηλό έτους και νέο υψηλό 7ετίας. Κι αυτό, εν πολλοίς, το οφείλουν στο εν εξελίξει τραπεζικό ράλι, το οποίο μετράει κέρδη 27% από τις αρχές του έτους.

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο κλαδικός δείκτης εδώ και ορισμένες ημέρες έχει επιστρέψει σε προ-Covid επίπεδα, χτίζοντας μαξιλάρι ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων. Δεν είναι, επομένως, υπερβολή να πούμε ότι οι τράπεζες συνιστούν το «βαρύ πυροβολικό» της αγοράς.  

Στο μεταξύ, οι επενδυτές στο εξωτερικό σπεύδουν να αποτιμήσουν τα νέα στοιχεία των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου. Ο ετήσιος δείκτης τιμών σκαρφάλωσε στο 7,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σημειώνοντας υψηλό 40 ετών.

Την ίδια ώρα, οι χθεσινοβραδινές αλλαγές στον MSCI εντέλει δεν είχαν ελληνικό άρωμα, καθώς ούτε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προστέθηκε, ούτε η μετοχή της Jumbo αφαιρέθηκε. Έτσι, η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπροσωπείται από έξι μετοχές (ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ και Jumbo).  

Συνέχισαν το ράλι οι τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων. Αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί κατά 1,83% και να κλείσει στις 743,48 μονάδες.  

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, μεταξύ άλλων, κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 3% και βρέθηκε στα 3,7 ευρώ -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4,5 ετών. Η μετοχή της Πειραιώς ακολούθησε στο +1,9% και έφθασε μία ανάσα από το τεχνικό σημείο του 1,7 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε κατά σχεδόν 2% και πορεύτηκε προς το 1,13 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 7ετίας, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έμεινε ελαφρώς πιο πίσω, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,9% και το 1,43 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +0,92% 1,433 ευρώ  
  • Eurobank +1,94% 1,1295 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +3,02% 3,715 ευρώ  
  • Πειραιώς +1,87% 1,691 ευρώ  

Ισορροπία στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 1,7% και τα 8,44 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να ακολουθεί στο +1,5% και τα 13,7 ευρώ. Κέρδη κατά 1,1% εμφάνισαν και οι μετοχές των Τιτάνα – ΕΛΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola υποχώρησε κατά 0,8% και απώλεσε εκ νέου τα 30 ευρώ. Κατά 3% μειώθηκε, επίσης, η μετοχή της Σαράντης, ενώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ακολούθησε στο -1,4%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ικτίνος εκτινάχθηκε το +3,8% και το 0,74 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Intrakat – Intracom μειώθηκαν κατά 1,8% και κατά 1,2% αντίστοιχα. Η μετοχή της Fourlis δε, διολίσθησε κατά 1%.

Συνολικά, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.   

moneyreview.gr   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

Διαβάστε επίσης:  

Πακέτο μετοχών αξίας 14,7 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς

Εθνική Τράπεζα: Σε νέο υψηλό 4,5 ετών η μετοχή – Ράλι 23% στο 2022

Attica Group: Τι απαντάει για το deal με την ΑΝΕΚ  

Νίκας: Στο 98,86% το ποσοστό της Cryred Investments 

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News