ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αφομοιώνει τις 960 μονάδες – Μικρή διόρθωση στις τράπεζες

Στο +0,07% και τις 960,95 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Αφομοιώνει τις 960 μονάδες – Μικρή διόρθωση στις τράπεζες

Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές και προσεκτικές τοποθετήσεις, ενόσω η ελληνική αγορά παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας. 

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,07% και διαμορφώνεται στις 960,95 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (960,32 μονάδες) 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 957,95 έως 963,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ, ελαφρώς μειωμένος έναντι της χθεσινής ημέρας. 

Το -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο συνιστά απόρροια της ανάκαμψης της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 2,3% και προσεγγίζει τα 8,5 ευρώ, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. 

Στηρίγματα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη προσφέρουν και οι μετοχές των Jumbo – Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες αυξάνονται κατά περίπου 1,5%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Coca – Cola υποχωρούν περίπου στο -1%.  

Αφομοίωση των υψηλών 7ετίας 

Οι επενδυτές, όπως φαίνεται από το πρωί, προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα υψηλά έτους, τα οποία συμπίπτουν και με το υψηλό 7ετίας και τα οποία συνιστούν απόρροια του πρόσφατου τραπεζικού ράλι.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται σε προ-Covid επίπεδα, ανακτώντας το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων και έχοντας σωρευτικά κέρδη της τάξης του 27% από τις αρχές του 2022. Δεν είναι, επομένως, υπερβολή να πούμε ότι οι τράπεζες συνιστούν το βαρύ πυροβολικό της αγοράς.  

Στο μεταξύ, οι επενδυτές στο εξωτερικό τηρούν στάση αναμονής εν όψει των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ετήσιος δείκτης τιμών εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει στο 7,2%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.  

Την ίδια ώρα, οι χθεσινοβραδινές αλλαγές στον MSCI εντέλει δεν είχαν ελληνικό άρωμα, καθώς ούτε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προστέθηκε, ούτε η μετοχή της Jumbo αφαιρέθηκε. Έτσι, η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπροσωπείται από έξι μετοχές (ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ και Jumbo).  

Μικρή διόρθωση στις τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, μετά το χθεσινό ισχυρό ράλι, ο τραπεζικός κλάδος διορθώνει ελεγχόμενα, καθώς υποχωρεί κατά 0,46% και καθορίζεται στις 726,77 μονάδες.  

Η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει πτώση κατά 1%, διατηρώντας το τεχνικό σημείο του 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται επίσης κατά 1% και επιστρέφει λίγο κάτω από το 1,10 ευρώ και το υψηλό 7ετίας.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς, η οποία χθες εκτινάχθηκε στο +10%, σήμερα διολισθαίνει ελαφρώς στο -0,4% και το 1,65 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 1,3% και τα 3,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank –0,95% 1,4065 ευρώ  
  • Eurobank -0,99% 1,097 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +1,33% 3,654 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,36% 1,654 ευρώ  

Ισορροπία στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί κατά σχεδόν 0,9% και χάνει εκ νέου τα 30 ευρώ. Κατά 1,4% μειώνεται και η μετοχή της Σαράντης, ενώ η μετοχή της Lamda Development έπεται στο -0,7%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 2,2% και τα 8,48 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να ακολουθεί στο +1,5% και τα 13,7 ευρώ. Κέρδη κατά 0,8% εμφανίζει και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ικτίνος προσεγγίζει το +2% και το 0,72 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΑΒΑΞ – Entersoft αυξάνονται κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της BriQ μειώνεται κατά 1,4%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,7 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.   

moneyreview.gr   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς      

Διαβάστε επίσης:  

Attica Group: Τι απαντάει για το deal με την ΑΝΕΚ  

Νίκας: Στο 98,86% το ποσοστό της Cryred Investments 

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News