ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στα υψηλά 7ετίας

Στο -0,05% και τις 959 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής στα υψηλά 7ετίας

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 7ετίας, ενόσω οι επενδυτές προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα χθεσινά ισχυρά κέρδη. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 959,98 μονάδες, χάνοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (960,32 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 957,95 έως 963,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 9 εκατομμύρια ευρώ, ελαφρώς μειωμένος έναντι της χθεσινής ημέρας. 

Οι επενδυτές, όπως φαίνεται από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα υψηλά έτους, τα οποία συμπίπτουν και με το υψηλό 7ετίας και τα οποία συνιστούν απόρροια του πρόσφατου τραπεζικού ράλι. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλαδικός δείκτης βρίσκεται σε προ-Covid επίπεδα, ανακτώντας το ψυχολογικό σημείο των 700 μονάδων και έχοντας σωρευτικά κέρδη της τάξης του 27% από τις αρχές του 2022. Δεν είναι, επομένως, υπερβολή να πούμε ότι οι τράπεζες συνιστούν το βαρύ πυροβολικό της αγοράς. 

Στο μεταξύ, οι επενδυτές στο εξωτερικό τηρούν στάση αναμονής εν όψει των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο δείκτης τιμών εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει στο 7,2%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίο τεσσάρων δεκαετιών. 

Την ίδια ώρα, οι χθεσινοβραδινές αλλαγές στον MSCI εντέλει δεν είχαν ελληνικό άρωμα, καθώς ούτε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας προστέθηκε, ούτε η μετοχή της Jumbo αφαιρέθηκε. Έτσι, η Ελλάδα εξακολουθεί να εκπροσωπείται από έξι μετοχές (ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ και Jumbo). 

Μικρή διόρθωση στις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, μετά το χθεσινό ράλι, ο τραπεζικός κλάδος διορθώνει ελεγχόμενα, καθώς υποχωρεί κατά 0,37% και καθορίζεται στις 727,41 μονάδες. 

Η μετοχή της Alpha Bank καταγράφει πτώση κατά 1,1%, διατηρώντας το τεχνικό σημείο του 1,4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται κατά 1% και επιστρέφει λίγο κάτω από το 1,10 ευρώ και το υψηλό 7ετίας. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς, η οποία χθες εκτινάχθηκε στο +10%, σήμερα διολισθαίνει ελαφρώς στο -0,6% και το 1,65 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 1,5% και τα 3,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -1,09% 1,4045 ευρώ 
  • Eurobank -0,95% 1,0975 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +1,5% 3,66 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,60% 1,65 ευρώ 

Ισορροπία στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η δεικτοβαρής μετοχή της Coca – Cola υποχωρεί κατά σχεδόν 1,5% και χάνει εκ νέου τα 30 ευρώ. Κατά 1,6% μειώνεται και η μετοχή της Σαράντης, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ έπεται στο -0,8%. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 1,6% και τα 8,4 ευρώ, με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να ακολουθεί στο +0,9% και τα 6,6 ευρώ. Κέρδη κατά 0,8% εμφανίζει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.15), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 33 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

moneyreview.gr                       

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

Διαβάστε επίσης: 

Attica Group: Τι απαντάει για το deal με την ΑΝΕΚ 

Νίκας: Στο 98,86% το ποσοστό της Cryred Investments

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News