Business & Finance Τετάρτη 9/02/2022, 12:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ράλι στα χρηματιστήρια με τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο 

Ευρώπη: Ράλι στα χρηματιστήρια με τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο 

Σε ανοδικό ράλι έχουν επιδοθεί σήμερα μετοχές και χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων από τις ευρωπαϊκές εισηγμένες και εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν αύριο Πέμπτη. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται κατά 1,50%, με τους κυριότερους κλάδους του να κινούνται επίσης ανοδικά. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου έχει υπερβεί το +1,90%, ενώ προσπάθειες να προσεγγίσουν το +1,50% καταβάλουν ο DAX και ο CAC 40 στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και του Παρισιού αντίστοιχα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν το αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι ο προβληματισμός από το γενικό πρόσταγμα για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες παραμένει μεταξύ των επενδυτών.

Ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός, αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων, μια κίνηση που σηματοδοτεί το τέλος ένος κύκλου υπέρμετρα χαλαρής νομισματικής, η οποία υιοθετήθηκε ελέω της πανδημίας και της ύφεσης που προκάλεσε. 

Πίσω στις χρηματιστηριακές αίθουσες, ο κλάδος που ξεχωρίζει με άλμα περί του 3,30% είναι της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ πλησίον του +3% κινείται ο κλάδος των πρώτων υλών, ο οποίος και σήμερα εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι τιμές των βασικών μετάλλων κινούνται ανοδικά. Πέριξ του +2%, διαπραγματεύεται ο κλάδος της τεχνολογίας, ένας κλάδος που όλο το διάστημα που γίνεται η συζήτηση για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, δέχεται πιέσεις. Κι αυτό γιατί το περιβάλλον με χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια θεωρείται ότι ευνοεί τις μετοχές των εταιρειών ανάπτυξης όπως είναι οι τεχνολογικές. 

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της ολλανδική εταιρείας μετοχών, Adyen, έχει εκτιναχθεί κατά 11%, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των κερδών της κατά 51% το δ΄ τρίμηνο του 2021 και τις θετικές προοπτικές για φέτος.

Άλμα κοντά στο 8%, πραγματοποιεί η κατασκευάστρια κοσμημάτων από τη Δανία, Pandora, αφότου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις για το 2021 αυξήθηκαν κατά  23%, ενώ στην καθοδήγησή για το 2022 και το 2023 σκιαγράφησε αισιόδοξες προοπτικές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News