Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με στήριγμα από τον κλάδο μετάλλων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με στήριγμα από τον κλάδο μετάλλων

Mε κέρδη έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρότι η συνεδρίαση ήταν υποτονική, καθώς οι αυξημένες ομολογιακές αποδόσεις άσκησαν πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, ενώ η απότομη πτώση των τιμών πετρελαίου αφαίρεσε μέρος από τη λάμψη των άκρως θετικών αποτελεσμάτων της ΒΡ. 

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χωρίς ουσιαστική μεταβολή με οριακή άνοδο 0,01%. Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν μεταξύ αυτών που γνώρισαν τις μεγαλύτερες απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση, της τάξης του 0,9%. 

Ο δείκτης STOXX 600 αγωνίζεται να βρει κατεύθυνση μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες απωλειών το 2022, καθώς οι ανησυχίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις και οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας συνεχίζουν να επισκιάζουν τα εταιρικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2021.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε 0,24%, ο γαλλικός CAC 40 προσέθεσε 0,27% , ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,08%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σκαρφάλωσε κατά 0,31% και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,36%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσπάθησε να αποσυμφορήσει την ένταση στις αγορές κρατικών ομολόγων τη Δευτέρα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 2%. «Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στις αγορές, επομένως οι καθησυχαστικές δηλώσεις δεν φαίνεται να έχουν απήχη μέχρι στιγμής», αναφέρει ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής της OANDA. 

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου βούλιαξαν 1,8%, ακολουθώντας την πτώση 2% των τιμών αργού, στην προοπτική συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εξέλιξη που θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά. Η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού ΒΡ υποχώρησε 2,4% παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε για την οικονομική χρήση του 2021 τα υψηλότερα κέρδη σε διάρκεια οκτώ ετών. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος μετάλλων κατέγραψε κέρδη 2,2% παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση της συνεδρίασης, ακολουθώντας τις υψηλές τιμές κάποιων βασικών μετάλλων, ειδικά του αλουμινίου, εν μέσω της υψηλής ζήτησης από την κορυφαία εισαγωγό, την Κίνα. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές, αυτή της Stellantis ενισχύθηκε 0,8% από τη στιγμή που παρουσίασε το νέο της Alfa Romeo Tonale SUV, στην προσπάθειά της να κερδίσει έδαφος στην αγορά πολυτελών οχημάτων. Ωστόσο, η μετοχή της γαλλικής τράπεζας ΒΝΡ Ρaribas υποχώρησε 0,5% καθώς ανακοίνωσε μικρότερα του αναμενομένου κέρδη τέταρτου τριμήνου λόγω υψηλότερου κόστους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News