Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο 1,97% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς – Πιέσεις και στην Ευρωζώνη

Ομόλογα: Στο 1,97% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς – Πιέσεις και στην Ευρωζώνη

Από τη νέα άνοδο των αποδόσεων στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους παρασύρθηκαν στη σημερινά συνεδρίαση και οι αντίστοιχες των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τις ανησυχίες των επενδυτών για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ να παραμένουν με την ίδια ένταση.

Οι ρευστοποιήσεις στην αγορά του ευρώ έδειξαν να περιορίζονται προς στιγμή στην αρχή της συνεδρίασης, μετά τις ηπιότερες δηλώσεις κάποιων διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όμως το νέο άλμα των αμερικανικών αποδόσεων παρέσυρε μαζί και το κόστος δανεισμού του ευρώ. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε στο 1,97%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου του 2019, εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Πέμπτη και τα οποία αναμένεται να δείξουν αύξηση στο 7,3% τον Ιανουάριο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν υφίσταται ανάγκη για μεγάλη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ενώ το μέλος του δ.σ. Πάμπλο Χερνάντεθ ντε Κος υπογράμμισε την ανάγκη οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να είναι σταδιακές. Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να προεξοφλούν κατά 90% μία επιτοκιακή αύξηση τον Ιούνιο και κατά 100% μία ακόμη 50 μονάδων βάσης έως το Δεκέμβριο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε περαιτέρω περίπου 5 μονάδες βάσης, στο 0,274%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019.

Υπό πίεση σταθερά και το κρατικό χρέος της ευρωπεριφέρειας, το οποίο έχει ευνοηθεί τα μέγιστα από το πανδημικό πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ και ως εκ τούτου θα ζημιωθεί και πιο πολύ από μία στροφή πολιτικής, καθώς θα αυξηθεί το premium κινδύνου.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση της 10ετίας (λήξης’32) παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Δευτέρας, στο 2,48%, ενώ στην πενταετία «τσίμπησε» ελαφρώς στο 1,41%. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε επτά μοναδες βάσης κλείνοντας στο 1,88% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 159 μονάδες βάσης. Αναλυτές της Citi αναφέρουν ότι παρότι τα spread συγκρατήθηκαν από τις δηλώσεις της Λαγκάρντ και των υπόλοιπων αξιωματούχων, όμως η αγορά θα παραμείνει ιδιαίτερα ανήσυχη έως τη συνεδρίαση του Μαρτίου. «Πιστεύουμε ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα μετά το πρόσφατο sell off. Δεν βλέπουμε περαιτέρω διεύρυνση του ιταλικού/γερμανικού spread καθώς κάτι τέτοιο δεν θα δικαιολογείτο από τα θεμελιώδη της αγοράς», σημειώνει ο Φάμπιο Καστάλντι της Pictet Asset Management. 

 

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News