Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 18:33
ΑΓΟΡΕΣ

Συμφωνία Χρηματιστηρίων Αθηνών και Ρουμανίας για ΣΜΕ σε φυσικό αέριο

Συμφωνία Χρηματιστηρίων Αθηνών και Ρουμανίας για ΣΜΕ σε φυσικό αέριο

Σε συμφωνία για την παροχή μετα-συναλλακτικών υπηρεσιών για συναλλαγές επί ρουμανικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) σε φυσικό αέριο ήρθε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ρουμανίας (BRM). 

Το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας περιλαμβάνει την υποστήριξη του Χ.Α. προς το BRM στην προσπάθεια και τον σχεδιασμό για εισαγωγή και ανάπτυξη παραγώγων επί του δείκτη της spot Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Day Ahead) φυσικού αερίου, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εκκαθάρισης, διαχείρισης κινδύνου και διακανονισμού των συναλλαγών από την ATHEXClear ως αδειοδοτημένου Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου υπό τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EMIR.  

Το ευρώ θα είναι το νόμισμα διακανονισμού των συναλλαγών.  

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, δήλωσε ότι «η προσπάθεια για τη διεύρυνση των συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στην παροχή μετα-συναλλακτικών υπηρεσιών ως Αδειοδοτημένου Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου υπό τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EMIR ευοδώνεται στην συνεργασία μας με το BRM. H χρήση της άδειας της ATHEXClear για Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού δημιουργεί ευκαιρίες για ενδυνάμωση των διασυνοριακών συναλλαγών στην περιοχή». 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του BRM, Gabriel Purice, επεσήμανε ότι «το BRM πιστεύει ότι η εισαγωγή των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) με χρηματικό διακανονισμό θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη και προσέλκυση της Ρουμάνικης Αγοράς Φυσικού Αερίου προσφέροντας νέους τρόπους προκειμένου να συνδεθεί με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές καθώς και προϊόντα τα οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τα μέλη της αγοράς, ειδικά σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας».

Την προσεχή περίοδο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το BRM και ο Όμιλος ΑΤΗΕΧ θα συνεργαστούν στενά για την υλοποίηση του σύνθετου έργου που αφορά τον σχεδιασμό των προϊόντων και μοντέλων διαπραγμάτευσης, εκκαθάρισης και διακανονισμού, την ανάλυση απαιτήσεων και προσαρμογή υποδομών και τις δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης του έργου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ασανσέρ το Χρηματιστήριο – Σε υψηλό 2 ετών οι τράπεζες

«Αλλάζει πίστα» η Intrakat: Τα φρέσκα κεφάλαια και οι νέες επενδύσεις

Eurobank: Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – Ποιους αφορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News